Eteriniai aliejai nuo streso

Eteriniai aliejai nuo streso

Stresas – dažnas kasdienybės palydovas, kiekvienas žmogus jį priima skirtingai ir skirtingais būdais stengiasi slopinti jo poveikį nervų sistemai, emocijoms bei fizinei sveikatai. Streso pasekmes taip pat jaučiame kiekvienas kitaip – tai sutrikęs miegas, nuotaikų svyravimai, panikos atakos, apatija, depresija, perdėtas jausmingumas ar psichosomatiniai negalavimai.  Ieškodami ramybės ir harmonijos tiek su savimi, tiek su aplinka, vis dažniau atsisukame į savęs pažinimą, sveiką gyvenimo būdą, praktikuojame kurią nors filosofijos ar religijos kryptį. Na, o norėdami pajusti greitą ir natūralų nusiraminimą, pasikliaujame aromaterapija – kvapnieji ekstraktai, patiriant stresines būsenas, grąžina dvasinę pusiausvyrą, teigiamą savęs vertinimą, aiškią minčių eigą, nuramina, skatina pilnavertį atsipalaidavimą bei poilsį. 

Kokie eteriniai aliejai naudingiausi, kaip priešnuodis stresui? Dažnai sakome, kad kiekvienas žmogus individualiai reaguoja į tą patį aromatą, todėl ,,savąjį” kvapą reikia atpažinti, prisijaukinti, pajusti ir bendrauti su juo, tuomet jis, kaip mylima gėlė, atsiskleis visa energija ir dosniai apdovanos mus savo galiomis. Patyrinėkime eterinių aliejų pasaulio įvairovę ir galimybes, kovojant su stresu-  gal kuris aromatingasis ekstraktas pakerės jūsų širdį?

 

  • Levandų eterinis aliejus. Gamtinis, natūralus antidepresantas, kurio aromatas yra malonus daugeliui žmonių. Pasižymi stipriu atpalaiduojančiu, protą ir kūną raminančiu poveikiu, todėl ypač tinka, esant miego sutrikimui. Atstato vidinius energijos išteklius, dvasinę pusiausvyrą, ramina neigiamas emocijas, neurozes. Tai švelnus eterinis aliejus, mažomis dozėmis tinkantis ir kūdikiams nuo 3 mėnesių amžiaus. 
  • Bergamotės eterinis aliejus. Bergamotė taip pat yra vienas stipriausių gamtinių antidepresantų, ji pasižymi lengvu, gaivinančiu, tonizuojančiu, citrusiniu aromatu. Mažina nerimo būsenas, emocinę perkrovą, nervinį išsekimą, padeda adaptuotis prie naujų gyvenimo aplinkybių. Bergamotės eterinis aliejus ne tik puikiai gerina nuotaiką, bet ir įkvepia naujai veiklai bei iššūkiams.
  • Ylang- Ylang eterinis aliejus. Stimuliuojantis ir raminantis poveikis. Padeda, esant panikos atakoms, stresui, pykčiui, depresijai. Šis eterinis aliejus normalizuoja aukštą  kraujospūdį, kylantį dėl streso. Padeda žvelgti į pasaulį optimistiškai bei stimuliuoja kūrybingumą.
  • Apelsino eterinis aliejus. Pasižymi šildančiu emocijas aromatu, kuris mažina nervinę įtampą, nerimą, padeda lengviau išgyventi sunkias dienas, dovanoja energijos antplūdį bei optimistišką požiūrį į gyvenimą. Šis eterinis aliejus natūraliai didina endorfinų kiekį, todėl labai tinka patiriant stresą. Taip pat jis šalina nuovargį, vidinio diskomforto pojūtį bei normalizuoja miegą.
  • Citrinų eterinis aliejai. Suteikia energijos, esant psichiniam išsekimui, gaivina, tonizuoja. Žadina lengvas mintis bei gerą nuotaiką, energiją. Tai kūrybingų plačiąja prasme žmonių eterinis aliejus, padedantis išreikšti save neperdegant. 
  • Greipfruto eterinis aliejus. Padeda natūraliai atsipalaiduoti, patirti vidinį balansą. Mažina depresyvias nuotaikas, didina natūralius energijos išteklius. Per kvėpavimo sistemą stimuliuoja nervus, ypač organizmo reakciją į stresą. 
  • Mairūno eterinis aliejus.  Gelbsti, esant nerimo jausmui, prislėgtai nuotaikai, psichosomatiniams sutrikimams. Mairūnas vienu metu ir aktyvina neuronų veiklą, ir ramina įaudrintą psichiką, padeda atsikratyti negatyvių minčių. Jis taip pat mažina aukštą kraujospūdį, kylantį dėl nervinės įtampos.  
  • Cinamono eterinis aliejus. Sušildo net žvarbiausią dieną tiek kūną, tiek sielą. Saldus prieskoninis aromatas atpalaiduoja, ramina, puikiai mažina depresyvius jausmus, padeda, esant emociniam išsekimui, nerimui, pykčiui. Naudojant šį eterinį aliejų, lengviau patiriami teigiami pojūčiai, susitaikymas su savimi bei aplinka. Taip pat Cinamonas mažina potraukį nesaikingam valgymui, kylančiam dėl negalėjimo susidoroti su stresu.
  • Vetiverijų eterinis aliejus. Stiprina nervų sistemą, mažina depresyvias būsenas, nerimą. Labai teigiamai veikia, jaučiant ribinius jausmus– paniką, isteriją, esant šoko būsenoje, patiriant išsekimą.  Padeda susikaupti, normalizuoja sutrikusį miego- budėjimo režimą.
  • Frankincenso eterinis aliejus. Atpalaiduoja, ramina, gerina nuotaiką, sukuria emocinės gerovės aurą, padeda pažvelgti į savo vidų ir į save iš šalies. Stiprina intuiciją ir padeda rasti teisingas išeitis net iš sudėtingiausios situacijos. Puikiai tinka meditacijai. 
  • Baziliko eterinis aliejus. Gerina nuotaiką, ramina, mažina nuovargį, tiek fizinį, tiek emocinį, šalina psichinę įtampą. Šio eterinio aliejaus aromatas taip pat didina vidinės energijos resursus bei  psichologinę ištvermę. 
  • Gvazdikėlių eterinis aliejus. Galingai stimuliuojantis poveikis– puikiai gerina nuotaiką, tonizuoja, didina energijos išteklius. Padeda, esant įvairioms baimėms, nerimui, nepasitikėjimui savi. Gelbsti, esant pogimdyvinei depresijai (naudoti galima tik tuomet, kai nemaitinama krūtimi– šis eterinis aliejus skirtas tik suaugusiems).
  • Ramunėlių eterinis aliejus. Aromaterapijoje šis eterinis aliejus garsėja protą bei emocijas raminančiomis savybėmis. Padeda, esant depresijai, dideliam emociniam krūviui, nerimui, nervinei įtampai, stresui, miego sutrikimui bei ramina galvos skausmą, kylantį dėl negatyvių išgyvenimų.
  • Šalavijo eterinis aliejus. Tai labai moteriškas ekstraktas, itin praverčiantis, esant PMS bei menopauzės nuotaikų kaitai bei patiriamam stresui. Ramina, atpalaiduoja, padeda žvelgti į situaciją išmintingai ir nepereikvoti savo psichikos resursų. Skatina meilę sau.

 

Kaip spalvos, tinkančios tam tikriems žmonių tipams, taip ir eterinių aliejų aromatai turi šiokias tokias gaires bei klasifikaciją pagal asmens temperamentą. Pavyzdžiui, žmonėms, linkusiems į vidinius išgyvenimus, aštriai išjaučiantiems bet kokią nesėkmę, nuo streso rekomenduojami savivertę keliantys aromatai – Vetiverijų, Frankincenso, Mairūno, Šalavijo, Ramunėlių, Ylang-Ylang, Citrinos eteriniai aliejai. Ekstravertiško tipo žmonėms stresines būsenas gali neutralizuoti vidinę harmoniją ir balansą skatinančiais aromatais – Baziliko, Levandos, Apelsino, Bergamotės, Gvazdikėlių, Greipfruto

 

Kovojant su stresu, būtina stengtis puoselėti ryšį su savo vidumi, palepinti save geriausiais dalykais, tame tarpe ir aromaterapija. Ji ne tik subalansuoja energijas, bet ir padeda net sudėtingomis aplinkybėmis mėgautis gyvenimu. Kai į duris pasibeldžia negatyvas, galime sau padėti pasitelkdami aromaterapiją:

  • Aromatinės vonios (pirtis, sauna). Į šiltą vonią įbėrę saują jūros druskos ir įlašinę kelis lašus patinkančio eterinio aliejaus, pasijusime, tarytum pabuvoję SPA – stresą mažinantys aromatai padės pailsėti ir atitrūkti nuo varginančių minčių bei jausmų lavinos, nuteiks ramiam poilsiui ar energizuos, nelygu, kokio efekto norime, ir kokius aromatus pasirenkame. Aromatai ramybei ir poilsiui – Ramunėlių, Levandos, Cinamono, Šalavijo eteriniai aliejai. Energizuojantys, stresą mažinantys aromatai – Citrinų, Greipfruto, Apelsino, Baziliko, Mairūno, Gvazdikėlių, Frankincenso eteriniai aliejai. Tie patys kvapieji ekstraktai nuo streso įtakos tinka ir pirtyje ar saunoje – vietoje, kur atgimsta ir kūnas, ir siela, karšti garai apvalo tiek fiziškai, tiek emociškai ir dovanoja lengvumo pojūtį. Įsiklausykime į savo kūno poreikius, neklystančią uoslę ir intuityviai išsirinkime tai, kas tinka geriausiai ir tarnauja, kaip priešnuodis griaunančiam sveikatą stresui.
  • Atpalaiduojantis masažas. Tokie masažai jau savaime teigiamai įtakoja stresą patiriančią nervų sistemą bei atpalaiduoja kūną, o jei į masažo kremą ar aliejų įlašinsime kelis lašus eterinių aliejų, poveikis bus dar geresnis. Pozityviai nuteikiantys, raminantys aromatai savo sudėtyje turi net iki 200 cheminių junginių, teigiamai veikiančių tiek protą, tiek emocijas, tiek kūną, tad nepašykštėkime sau malonumo ir, patirdami stresines būsenas, ištieskime patys sau pagalbos ranką – palepinkime save aromatingais masažais. 
  • Patalpų aromatizavimas. Atpalaiduojantys aromatai patalpose – namų aplinkoje ar biure – teigiamai veikia nervų sistemą, džiugina, ramina, kreipia minčių eigą pozityvia linkme. Aromatizuoti patalpas galime keliais būdais – tai aromatinės lempos, eterinių aliejų garintuvai ar vandens purškiklis su keliais lašais eterinio aliejaus. Kvėpinant patalpas, svarbu tik viena – norėdami sau padėti, nepadauginkime eterinių aliejų, nes priešingu atveju ekstraktų lakiosios dalelės pernelyg stipriai veiks organizmą ir gali sudirginti. 
  • Patalynės bei drabužių aromatizavimas. Atidarius spintą, visuomet malonu, kaip drabužiai bei patalynė dvelkia nuostabiu, raminančiu aromatu. Ant medvilnės atraižų užlašinę po keletą lašiukų patinkančio eterinio aliejaus ir sudėję į lentynas tarp patalynės, visuomet jusime sau mielą kvapą. Patalynę, kurioje miegame, taip pat galime nuolat aromatizuoti – į paprasčiausią vandens purškiklį įpylę hidrolato ar vandens su keliais lašais eterinio aliejaus, kartas nuo karto apipurkškime patalus, tuomet jie nuolat kvepės, atpalaiduos ir skatins ramų poilsį. Jei turime miego sutrikimų, po 1-2 lašiukus Levandų, Ramunėlių ar Bergamotės eterinių aliejų užlašinkime tiesiog ant pagalvės -  atpalaiduojantis aromatas padės greičiau nukeliauti į sapnų karalystę ir miegas bus kokybiškesnis. 

 

Drabužiai spintose ilgai išlaikys malonų aromatą, jei į spintą padėsime porėtus akmenukus, gerai sugeriančius skystį ar išdžiūvusių medžio gabaliukų, praturtintų keliais lašais mėgstamo eterinio aliejaus – kiekvieną kartą, imdami iš spintos drabužius ir rengdamiesi, jusime raminantį kvapą, lydintį  visą dieną.

  • Automobilio aromatizavimas. Ir automobilį, kuriame kartais praleidžiame daug laiko, galime aromatizuoti streso poveikį mažinančiais eteriniais aliejais – tam tereikia specialiai automobiliams sukurto eterinių aliejų garintuvo. Automobilio aromatizavimas turi vienintelę taisyklę – vairuodami, turime būti budrūs, todėl automobilio nerekomenduojama kvėpinti eteriniais aliejais, kurie skatina miegą bei poilsį (pvz., Levandų, Ramunėlių, Šalavijo, Cinamono eteriniai aliejai). Šiuo atveju tiktų energizuojantys, tonizuojantys ekstraktai, puikiai mažinantys stresines būsenas – Bazilikas, Gvazdikėlis, Citrina, Greipfrutas, Apelsinas, Mairūnas).

 

Keletas eterinių aliejų mišinių atpalaiduojantiems masažams, išgyvenant stresines situacijas. Šiuos mišinius galime naudoti ir vonioje (saunoje, pirtyje), automobilyje, spintoms, patalpoms  aromatizuoti, tik tuomet į juos nebereikia dėti bazinio aliejaus ar kremo:

 

Susikurkime savitą, unikalų apsaugos skydą nuo išorinių dirgiklių – gyvenimas yra vienas, ir jis yra mūsų, todėl pasirūpinkime savimi iš esmės, pradedant nuo dvasinės būklės. Tegul aromatų pasaulis būna tik dalelė gėrio, kurį su meile ir išmintimi dovanosime sau bei mylimiems žmonėms, ir tegul aromaterapija ištikimai tarnauja laimingo gyvenimo kelionėje!