Eteriniai aliejai nuo kosulio

Eteriniai aliejai nuo kosulio

Eteriniai aliejai nuo peršalimo ligų naudoti dar žiloje senovėje, kuomet nebuvo antibiotikų ir kitų vaistų. Būtent aromatingieji ekstraktai padėdavo žmonėms greitai išgydyti kosulį. Apie eterinių aliejų galimybes padėti peršalus norisi pakalbėti plačiau, nes natūralūs gydymo būdai sparčiai kopia į populiarumo viršūnes ir kelia vis didesnį susidomėjimą. Didysis eterinių aliejų, kaip gydančios priemonės, privalumas yra tas, kad jie yra natūralūs, neturi visiškai jokio šalutinio poveikio, ir teigiamai veikia visą organizmą - tiek mentalinį, tiek fizinį kūną. Pavyzdžiui, eteriniai aliejai ne tik padeda įveikti kosulį, kovoja su virusais, bet ir stimuliuoja, tonizuoja organizmą, natūraliai stiprina imunitetą. Eterinių aliejų poveikis, užklupus peršalimo ligoms:

  • Priešuždegiminis poveikis
  • Antibakterinis, priešvirusinis poveikis
  • Dezinfekuojantis poveikis – užkerta kelią virusams ir bakterijoms daugintis oro-lašeliniu būdu
  • Padeda atsikosėti
  • Palengvina kvėpavimą
  • Ramina skausmą
  • Stiprina imunitetą

 

Kad nepasiklystume gydomųjų eterinių aliejų gausoje ir galimybėse, pateikiame paprastą lentelę – joje matyti, kaip su kosuliu, tiek sausu, tiek šlapiu kovoja naudingiausių savybių nuo peršalimo ligų turintys ekstraktai:

Eterinis aliejus

Sausas kosulys

Šlapias kosulys

Arbatmedis

+

+

Eukaliptas

+

Šalavijas

+

+

Bazilikas

+

Spygliuočių (Paprastoji Pušis, Kiparisas)

+

Kadagys

+

Melisa

+

Santalas

+

Levandų

+

Mėta

+

+

Pankolis

+

Bergamotė

+

+

Imbieras

+

Čiobrelių

+

Ramunėlių

+

Rozmarinas

+

 

Kai kurių šių eterinių aliejų poveikis yra švelnus, todėl mažomis dozėmis juos gali naudoti ir vaikai bei kūdikiai nuo 3 mėnesių amžiaus (rekomenduojamas eterinių aliejų kiekis lašais yra dvigubai mažesnis, nei suaugusiems).

 

Prieš kosulį geriausia naudoti ne pavienį eterinį aliejų, o kelių aliejų mišinį, tuomet gydomasis poveikis būna dar veiksmingesnis, nes visapusiškai kovojama su užklupusia liga. Tokie eterinių aliejų mišiniai ir lengvina daugybinius peršalimo simptomus, ir naikina mikrobus vienu metu. Kokias procedūras galime daryti su eteriniais aliejais? Tai būtų inhaliacijos, aromatinės vonios, įtrynimai arba masažai bei patalpų oro valymas.

  • Inhaliacijos. Esant sausam kosuliui, labai naudingos inhaliacijos su eteriniais aliejais. Ant medvilninės ar lininės skiautės galima užlašinti kelis lašus gydomojo eterinio aliejaus, o dar geriau, eterinių aliejų mišinio, ir giliai pakvėpuoti jo aromato. Taip pat galima daryti ir karštas inhaliacijas – jų metu su garais per nosiaryklę, bronchus bei plaučius prasiskverbia dar daugiau naudingų lakiųjų eterinių aliejų dalelių. Tam reikės 2 litrų šilto, ne daugiau, kaip 45 laipsnių temperatūros vandens, į kurį įlašiname 2 lašus eterinių aliejų mišinio. Galvą uždengiame pledu ar dideliu rankšluoščiu, ir kvėpuojame garais per burną. Šios procedūros laikas – iki 10 minučių. Po jos rekomenduojama šiltai apsikloti ir gulėti, todėl geriausia karštas inhaliacijas daryti prieš miegą.
  • Aromatinės vonios. Jei jaučiame artėjančio peršalimo požymius, o gal jau peršalome, tačiau neturime temperatūros, galime pagulėti šiltoje gydomojoje vonioje – ji yra labai naudinga. Į šiltą vandenį įlašiname 3-5 lašus Arbatmedžio eterinio aliejaus ar kito gydomojo eterinių aliejų mišinio (pvz., Imbiero-Levandos-Cinamono), įberiame saują jūros druskos, kad mišinio poveikis būtų didesnis, ir tokioje vonioje pagulime iki 20 minučių. Tiek laiko užtenka, kad lakiosios eterinių aliejų dalelės prasiskverbtų į odą, kvėpavimo takus, palengvintų kvėpavimą bei nuramintų nervų sistemą. 

Po tokios vonios labai gerai nušluostome kūną sausu rankšluosčiu, apsirengiame, ir pagulime mažiausiai valandą. 

  • Įtrynimai, masažai su eteriniais aliejais taip pat labai palengvina kosulį, tiek sausą, tiek šlapią. Jų metu aktyvūs eterinių aliejų komponentai prasiskverbia giliai į odą, kovoja su peršalimo sukėlėjais ir stiprina imuninę sistemą. Įtrynimams eterinius aliejus būtina skiesti pašildytu, bet ne karštu baziniu kremu arba aliejumi – 1 valgomajam šaukštui (15 ml) reikia ne daugiau, kaip 3-5 lašų eterinio aliejaus. Gautu mišiniu įtriname krūtinės sritį, nugaros viršutinę dalį bei pėdas, geriausiai šią procedūrą atlikti prieš miegą. Taip pat galime masažuoti viršutinę nugaros dalį arba krūtinės sritį – 10 minučių masažo pakanka, kad sušildytume šias kūno vietas, ir leistume eteriniams aliejams pilnai prasiskverbti į gilius audinius. Geriausiai tokiems masažams tinka Eukalipto, Santalo, Čiobrelių, Šalavijo, Levandos, Ramunėlių eteriniai aliejai ar jų mišiniai, pvz., Čiobrelių-Šalavijo-Levandos eterinių aliejų lašiname po 1 lašą 15 ml (1 valgomajam šaukštui) pašildyto bazinio aliejaus. Po masažo labai gerai tinka šiltos arbatos puodelis, taip pat skatinantis atsikosėjimą bei išprakaitavimą. Masažus patogiausia atlikti prieš miegą, nes po jų rekomenduojama pagulėti.
  • Patalpų oro valymas. Kad išvengtume viruso plitimo, jei gyvename ne vieni, reikia nuolatos valyti namų orą, kol sergame. Puikiai orą valo Eukalipto bei Arbatmedžio eteriniai aliejai, juos galima lašinti į eterinių aliejų garintuvus arba į paprasčiausius vandens purškiklius, kartas nuo karto papurškiant visas namų patalpas (100 ml vandens lašiname 10-15 lašų eterinio aliejaus).

 

Štai keletas efektyvių eterinių aliejų mišinių, padėsiančių greičiau įveikti kosulį, juos galima naudoti tiek įtrynimams, tiek masažams. Šie mišiniai tinka ir inhaliacijoms, tik tuomet nereikia naudoti bazinio aliejaus ar kremo (vaikams visais atvejais lašiukų dozes reikia mažinti per pusę arba imti dvigubai didesnį kiekį bazinio aliejaus ar kremo):

  • 1 lašas Eukalipto eterinio aliejaus, 1 lašas Arbatmedžio eterinio aliejaus, 1 lašas Kipariso eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu (15 ml) bazinio aliejaus ar kremo.
  • 2 lašai Imbiero eterinio aliejaus, 2 lašai Kardamono eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus ar kremo (netinka vaikams).
  • 2 lašai Eukalipto eterinio aliejaus, 2 lašai Rozmarino eterinio aliejaus, 1 lašas Imbiero eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus ar kremo.
  • 3 lašai Eukalipto eterinio aliejaus, 1 lašas Pelargonijų eterinio aliejaus, 1 lašas Santalo eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus ar kremo. 
  •  2 lašai Levandų eterinio aliejaus, 2 lašai Santalo eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus arba kremo.
  • 1 lašas Arbatmedžio eterinio aliejaus, 1 lašas Eukalipto eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus ar kremo.
  • 1 lašas Baziliko eterinio aliejaus, 1 lašas Čiobrelių eterinio aliejaus, 1 lašas Levandų eterinio aliejaus, 1 lašas Eukalipto eterinio aliejaus, 1 lašas Mėtų eterinio aliejaus sumaišomi su 1 valgomuoju šaukštu bazinio aliejaus ar kremo.

 

Pabaigoje trumpai apžvelgsime keleto eterinių aliejų naudingąsias savybes, prisiminsime, kaip aromatingieji ekstraktai gali pagelbėti, užklupus peršalimui ir varginančiam kosuliui:

  • Eukalipto eterinis aliejus. Vienareikšmiškas lyderis, kalbant apie pagalbą esant kosuliui. Jis pasižymi galingu antimikrobiniu, priešuždegiminiu poveikiu. Eukalipto eterinio aliejaus terapija yra rekomenduojama ir tuomet, kai taikomi konservatyvūs peršalimo gydymo būdai. Jis ne tik padeda atsikosėti, bet ir naikina kosulį sukeliančius mikroorganizmus. Naudojant šį eterinį aliejų, palengvėja kvėpavimas, taip pat stimuliuojama kraujotaka. 
  • Arbatmedžio eterinis aliejus. Mažina karščiavimą, naikina virusus, bakterijas ir grybelius. Skatina atsikosėjimą, veikia vėsinančiai, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
  • Paprastosios Pušies eterinis aliejus. Puikiai valo kvėpavimo takus, skatina atsikosėjimą.
  • Mėtų eterinis aliejus. Mažina uždegimą, vėsina gleivinę, atpalaiduoja bronchus, trahėją, lengvina kvėpavimą, ypač naudingas, esant sauso kosulio priepuoliams. Esant šlapiam kosuliui, aktyvizuoja sekreto išsiskyrimą.
  • Citrinų eterinis aliejus. Pasižymi antiinfekciniu poveikiu, esant peršalimo ligoms, stiprina imunitetą. Mažina gerklės skausmą bei kosulį, kylantį dėl gleivinės sudirginimo.
  • Rozmarino eterinis aliejus. Skatina kraujo cirkuliaciją plaučiuose ir bronchuose, todėl itin veiksmingas, esant užsitęsusiam kosuliui.

 

Grūdinkimės, stiprinkime imunitetą, dažnai mėgaukimės grynu oru, vėdinkime namus, tuomet būsime atsparesni šaltukui, vėjui ir darganoms, taip mylinčioms mūsų padangę. Būkime sveiki ir stiprūs tiek mes, tiek mūsų vaikai, tuomet galėsime džiaugtis bet kokiomis oro sąlygomis, o, ligai užklupus, žinosime, kaip sau padėti!