Eteriniai aliejai nuo migrenos

Eteriniai aliejai nuo migrenos

Apie migreną verta pakalbėti atskirai, nes ji savo kilme bei intensyvumu skiriasi nuo tipiško galvos skausmo– kenčiantys nuo migrenos tai patyrė. Esant migrenos priepuoliams, rodos, padarytume bet ką, kad tik tas nežmoniškas skausmas bei pykinimas liautųsi. Išbandome įvairiausius būdus migrenos sukeltam galvos skausmui malšinti, ir kiekvienas turime savo metodus, kaip sumažinti įsisiautėjusios ,,viešnios“  atakas. Yra keletas veiksmingų receptų, palengvinančių fizinę bei psichinę būklę, kai nekviesta pasibeldžia siaubūnė migrena. 

 

Natūralūs eteriniai aliejai – gamtos dovanojama priemonė, sumažinanti migrenos priepuolių poveikį. Šie kvapieji ekstraktai, iš augalų išgaunami veiklieji koncentratai, pačios migrenos neišgydo, bet labai sumažina šios nemalonios ligos simptomus – ramina skausmą, mažina pykinimą, galvos svaigimą, atpalaiduoja ir retina šio nekviesto svečio ,,apsilankymus“. Veiksmingiausi eteriniai aliejai prieš migreną yra šie:

  • Pipirmėtės eterinis aliejus. Jo sudėtyje yra daug mentolio, kuris vėsina, atpalaiduoja veržiantį  įtampos pojūtį galvoje, malšina skausmą, spazmus, veikia, kaip analgetikas. Mažina pykinimą.
  • Levandos eterinis aliejus. Mažina skausmo intensyvumą, stabilizuoja bendrą organizmo būklę, esant migrenos priepuoliui. Atpalaiduoja, ramina, padeda užmigti. Šio harmonizuojančio eterinio aliejaus saldus aromatas  tinka beveik visiems žmonėms, kenčiantiems nuo migrenos. 
  • Citrinų eterinis aliejus. Mažina migrenos priepuolių dažnumą, spazmus bei skausmo intensyvumą. Taipogi mažina galvos svaigimą, pykinimą, aukštą kraujospūdį. Malonus šio citrusinio aliejaus aromatas gerina nuotaiką bei gaivina.
  • Rozmarino eterinis aliejus. Naudojamas migrenos priepuolių, iššauktų žemo kraujospūdžio, protinio ar fizinio persidirbimo, simptomams mažinti. 
  • Italinio Šlamučio eterinis aliejus. Viduržemio jūros regiono gyventojams gerai žinoma ir dažnai naudojama priemonė nuo migrenos. Jis mažina negalavimo simptomus, įtampą galvos srityje, ramina organizmo reakciją į skausmą. 
  • Eukalipto eterinis aliejus. Ramina spazmus, skausmo intensyvumą.
  • Baziliko eterinis aliejus. Mažina visus minėtus migrenos simptomus.
  • Imbiero eterinis aliejus. Jo lakiosios dalelės pasižymi galvos skausmą malšinančiu poveikiu, ypač jei šį skausmą sukelia migrena. 

 

Kaip naudoti eterinius aliejus, esant migrenai? Vienareikšmiško atsakymo nėra, nes kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai reaguoja tiek į tam tikrus eterinius aliejus ir jų mišinius, tiek į skausmą malšinančias procedūras. Kenčiantys nuo migrenos puikiai žino, kad kūnas bei uoslė tampa ypatingai jautrūs priepuolio metu, todėl tenka labai atidžiai, kruopščiai rinktis, kokios priemonės tinka būtent tam žmogui – kas vienam padeda, kitam gali iššaukti atmetimo reakciją, dar labiau sudirginti. Tad, apsišarvavę kantrybe, nagrinėjame atpalaiduojančių procedūrų galimybes: 

  • Galvos masažai su eteriniu aliejumi ar jo mišiniais. Eterinį aliejų būtina skiesti baziniu aliejumi, tarkime, Jojobos aliejumi. Tiks ir alyvuogių, kokosų aliejus, svarbu, kad jo kvapas nedirgintų ir nepykintų, įsisiūbavus galvos skausmui. Pavyzdžiui, 3 lašus Levandų eterinio aliejaus sumaišome su 1 šaukštu Jojobos aliejaus, šiuo mišiniu pirštų galiukais švelniai įmasažuojame kaktą, smilkinius,  Atlanto slankstelį (pirmąjį stuburo slankstelį, jungiantį kaukolę su stuburu) bei viršutinę stuburo dalį. 
  • Inhaliacijos. Eterinius aliejus ar jų mišinius galima įkvėpti, prieš tai juos užlašinus ant medvilninės skiautės ar servetėlės. 
  • Kompresai. Rankšluostį suvilgome šaltame (geriausia, lediniame) vandenyje, užlašiname kelis lašus eterinio aliejaus, ir pridedame prie kaktos arba kaklo. Maža gudrybė – darant tokius kompresus, kojas geriausia laikyti šiltame vandenyje. 
  • Atpalaiduojančios vonios. Į voniai paruoštą, nekarštą vandenį taip pat galima įlašinti kelis lašus eterinių aliejų, turinčių atpalaiduojantį ir raminantį poveikį arba bet kokių eterinių aliejų, kurie tinka asmeniškai, yra išbandyti ir patikrinti, kovojant su migrena. Pradedantiesiems aromaterapines vonias geriausia rinktis Levandų, Pipirmėtės eterinius aliejus, taipogi galima išmėginti Ramunėlių eterinį aliejų. Į tokias vonias labai gerai yra įberti saują jūros druskos, ji turi atpalaiduojamą poveikį.
  • Eterinių aliejų garintuvai. Nuolatinis patalpos, kurioje esate, aromatizavimas teigiamai veikia bendrą organizmo būklę, esant migrenos priepuoliams – mažina spazmus, skausmo intensyvumą, pykinimą, galvos svaigimą bei dirglumą. 

Veiksmingos eterinių aliejų mišinių kompozicijos, užklupus migrenai:

  • Šis receptas yra daugybę kartų patikrintas, kaip gyventi prikeliantis mišinys, padedantis ištverti visus nemalonius negalavimo simptomus ir paspartinantis sveikimo procesą – galvos masažams sumaišome 1 lašą Mėtos eterinio aliejaus,  1 lašą Pipirmėtės eterinio aliejaus, 1 lašą Eukalipto eterinio aliejaus, 1 lašą Rozmarino eterinio aliejaus, 1 lašą Čiobrelių eterinio aliejaus, 1 lašą Gvazdikėlių eterinio aliejaus su 2 valgomaisiais šaukštais Jojobos aliejaus. Galima rinktis jau paruoštą eterinių aliejų mišinį MIGRENA. Įtriname smilkinius, aplink Atlanto slankstelį, viršutinę stuburo dalį šiuo unikaliu mišiniu, ant sprando ir kaktos dedame ledinio vandens kompresus, kojas merkiame į šiltą vandenį – labai padeda! Tokias pačias procedūras atlikti galima ir su kitais, kruopščiai atrinktais eterinių aliejų mišiniais.

 

Kuo ramesnė namų aplinka be triukšmo, streso, išjungtos ryškios šviesos, patogi kūno padėtis, atsipalaidavimas ir poilsis – taip pat svarbūs veiksniai, skatinantys greitesnį gijimą, padedantys lengviau toleruoti šį itin varginantį negalavimą. Linkime, kad būtumėme sveiki, gerai nusiteikę, tegul migrena apeina plačiu lankstu mūsų namus ir užmiršta kelią į juos!