Eteriniai aliejai nuo dulkių erkučių

Eteriniai aliejai nuo dulkių erkučių

Dulkių erkutės gyvena visuose namuose – dulkėse, minkštuose balduose, čiužiniuose, pagalvėse, patalynėje ir net medžiaginiuose ar pliušiniuose žaisluose. Tai yra beveik mikroskopinio dydžio parazitai, pavojingi tuo, kad gali sukelti alergiją, astmos priepuolius. Dulkių erkutės minta negyvomis mūsų odos ląstelėmis, atskilusioms nuo mūsų kūno. Dar jos mėgsta šilumą ir drėgną aplinką, todėl mūsų namai joms yra tobula vieta gyventi ir didinti populiaciją. Suvaldyti dulkių erkutes įmanoma, nors visiškai atsikratyti jų nepavyks. Tačiau, nuolat išmintingai tvarkydami namus, galime svariai sumažinti dulkių erkučių kiekį ir kvėpuoti laisviau. Ką gi reikia daryti?

 

Visų pirma, švari aplinka. Patalynė skalbiama aukštoje temperatūroje kartą į savaitę, minkšti baldai, lovų čiužiniai, kilimai taip pat dažnai išsiurbiami dulkių siurbliu. Dulkių erkutės netoleruoja šalčio, todėl vaikų pliušinius žaislus ir, jei telpa, pagalves kartą per mėnesį kelioms valandoms dedame į šaldiklį, o jei lauke minusinė temperatūra – patalynę, pagalves, užklotus, mažesnius kilimus nešame į lauką. Namuose kruopščiai nuvalome dulkes, nepamiršdami ir kambarinių augalų – ant jų lapų, deja, taip pat veisiasi dulkių erkutės. Alergiškiems, sergantiems astma žmonėms netinka daugelis cheminių preparatų, naikinančių dulkių erkutes, taip pat šie preparatai kenkia ir vaikams bei naminiams gyvūnams. Puiki išeitis – natūralūs eteriniai aliejai. 

 

Eterinių aliejų mišinio purškalas nuo dulkių erkučių pagaminamas greitai, jo naudojimas paprastas ir, svarbiausiai, veiksmingas. Tokio purškalo be toksinų gaminkime tik vienam kartui, nes, pastovėjęs, jis praranda vertingąsias eterinių aliejų savybes. Kartą per savaitę juo apipurškiame lovos čiužinius, pagalves, patalynę, užuolaidas, kilimus bei minkštus baldus, ir leidžiame purškalui natūraliai nudžiūti. Kaip pasigaminti šį purškalą - į paprastą vandens purškiklį įpilame 200 ml vandens ir įlašiname po  5 lašus Eukalipto, Gvazdikėlių, Rozmarino ir Pipirmėtės eterinių aliejų (viso - 20 lašų). Jei namuose yra vaikų iki 10 metų, Eukalipto eterinis aliejus gali būti jiems per stiprus, tuomet į 200 ml vandens galime įlašinti 10 lašų Bazilikų  ir 10 lašų Citrinžolių eterinių aliejų. Štai ir viskas, naudoti į sveikatą! Pasirūpinę švaria namų aplinka, galėsime lengviau atsikvėpti nuo dulkių erkučių sukeliamo diskomforto, o tai reiškia daugiau šypsenų, daugiau ramybės bei gražaus laiko komfortabiliam poilsiui namuose. Būkime sveiki!