Eteriniai aliejai pasitikėjimui savimi

Eteriniai aliejai pasitikėjimui savimi

 

Kaip mėgstamų kvepalų aromatas, saugantis mūsų gerą nuotaiką bei teigiamas emocijas, eteriniai aliejai irgi turi savo slaptų ginklų ir, reikalui esant, gali mus apginti nuo mūsų pačių negatyvo – nepasitikėjimo savimi, prasto savęs vertinimo, trukdančio pilnavertiškai bendrauti, drovumo ir įvairiausių kompleksų. Natūraliuose eteriniuose aliejuose yra sukoncentruota augalų gyvybė, kuri lakiųjų dalelių pavidalu prasiskverbia į mus ir veikia mūsų smegenis bei keičia emocinį foną. Eteriniai aliejai be paties žmogaus ar psichoterapeuto indėlio pilnai gal ir neišgydys žemos savivertės, baimių, tačiau tikrai padės pasijusti labiau užtikrintiems ir tvirčiau stovėti ant žemės ar drąsiau sklęsti padangėse – nelygu kokius troškimus norime realizuoti.  Susikurkime savo slaptą ginklą ir visuomet turėkime jį šalia, kaip tvirtybės talismaną, saugantį įvairiausiose situacijose. 

 

Eterinį aliejų didesniam pasitikėjimui savimi rinkimės pagal intuiciją – gal švelnioji, taiki Ramunėlė, o gal uždegantis, pikantiškas Juodasis Pipiras kam nors irgi kelia saugumo atmosferos, įkvėpimo, drąsos bei užtikrintumo pojūčius, tad mūsų žemiau aprašytieji eteriniai aliejai yra daugiau rekomendacinio pobūdžio, o ne visiems be išimties galiojanti taisyklė. Aromaterapijos pasaulis yra begalė spalvų ir jokios prievartos, tad galutinis sprendimas, kuo kvepia mūsų pasitikėjimas savimi, yra kiekvieno subtilus pasirinkimas, tinkantis būtent mums, tad mėginkime, eksperimentuokime ir draugaukime tik su savo aromatų toleravimo pojūčiais. Taigi:

  • Apelsinų eterinis aliejus, nenugalimas optimistas, įvardijamas, kaip vienas veiksmingiausiai skatinančių pasitikėjimo savimi jausmą ekstraktų. Naudokime jį, kai norime įveikti baimes -  kai bijome patirti pralaimėjimą, pažeminimą ar pajuoką. Apelsino aromatas nuteikia ryžtingai ir tuo pačiu pozityviai, dovanoja laimės bei užtikrintumo pojūtį, padeda jaustis patenkintais savimi bei gyvenimu -  netgi kasdienė rutina, kvėpuojant Apelsino eteriniu aliejumi, įgauna daugiau spalvų, džiaugsmo bei skatina reikalingumo, aukštesnės savivertės jausmus. Taip pat šis nuostabus ekstraktas labai didina kūrybingumą plačiąja prasme, o tuo pačiu ir savirealizacijos, tikėjimo savimi pojūtį. 
  • Greipfrutų eterinis aliejus padeda, esant  įvairiausios kilmės baimėms bei stresui. Vos pajutę save menkinančias mintis ir jausmus, kad esame nevykėliai ir mums nepasiseks, įkvėpkime šio ekstrakto – Greipfrutas kaipmat stabilizuoja emocinį foną, praturtindamas jį griežtoku pozityvumu, šis ekstraktas tvirtai suima į savo aromatingą glėbį ir neleidžia ,,išskysti“.
  • Bergamotės eterinis aliejus skatina pozityvumą, optimizmą, sukuria turiningo, ryškaus gyvenimo aureolę. Bergamotė kviečia į gyvenimą žiūrėti paprasčiau - ji savo lengvu, žvaliu, jaunatvišku aromatu  atpalaiduoja nuo perdėto rūpestingumo ar baimės ,,ką žmonės pasakys“, todėl didina džiaugsmo, atsipalaidavimo, pasimėgavimo ir teigiamo savęs vertinimo jausmus. 
  • Citrinų eterinis aliejus, kaip ir visi kiti citrusiniai eteriniai aliejai, mažina streso, įtampos  poveikį, skatindamas aiškiai nubrėžti savo asmenines ribas, lengviau priimti iššūkius ir neapsunkinti sąmonės negatyviu savęs ir aplinkos vertinimu. Gaivinantis Citrinų aromatas gerina nuotaiką, žvalina, grąžina jėgas, surikiuoja mintis, padeda kurti, išblaško apatiją ir padeda savyje įžvelgti daug teigiamų savybių. 
  • Ylang-Ylang eterinis aliejus didina savivertę, pasitikėjimą savimi ir iš to išplaukiantį vidinio užtikrintumo, ramybės pojūtį. Ylang-Ylang taip pat mažina vidinius kompleksus, streso poveikį, įtampą, neryžtingumą ir drovumą bendravime. Tai labai jausmingas eterinis aliejus, suteikiantis drąsos ir romantiškuose santykiuose.  
  • Levandų eterinis aliejus naudingas visiems, o ypač jautrioms moterims. Šis ekstraktas garsėja ypatinga galia prieš stresą, įtampą, nerimą – viską, kas trukdo gerai save vertinti ir skleisti į aplinką harmoningą vidinį nusiteikimą. Levanda didina kūrybingumą, ramina ir leidžia sužydėti asmenybės grožiui. Taip pat šis nuostabus eterinis aliejus skatina paprastą, žmogišką bendravimą, nuo kurio pasidaro gera širdyje ir padidėja pasitikėjimas savimi.
  • Kardamono eterinis aliejus kovoja su savigailos jausmu, mažina vienišumo tarp žmonių bei niekam nereikalingo žmogaus pojūtį. Šis ekstraktas padeda pamatyti dosnią aplinką  ir skatina joje jaustis pilnaverčiu.
  • Kipariso eterinis aliejus padeda pajusti tvirtą pagrindą po kojomis, įsižeminti. Šis eterinis aliejus labai praverčia esant emociniams ar fiziniams pokyčiams – jis skatina tikėjimą savimi permainų laikais ir mažina su jais susijusias baimes.
  • Pankolio eterinis aliejus stiprina tarpusavio ryšius su žmonėmis, skatina veikti, domėtis išoriniu pasauliu ir gerai jaustis jame.
  • Pelargonijų eterinis aliejus ramina ir harmonizuoja santykį tiek su savimi, tiek su žmonėmis, padeda išdrįsti bendrauti ir bendradarbiauti, paisant tiek savo, tiek kitų žmonių interesų.  Itin moteriškas aromatas, globojantis jautrią moters nervų sistemą, padedantis puoselėti ir skleisti savo vidinius turtus bei džiaugtis moteriškumo galiomis. 
  • Paprastosios Pušies eterinis aliejus kovoja su itin žema saviverte bei nereikšmingumo aplinkiniams pojūčiu. 
  • Rozmarino eterinis aliejus skatina pagrįstą pasitikėjimą savimi bei savo jėgomis, padeda išsivaduoti iš kompleksų ir savigriovos. Jis suteikia drąsos, psichologinio aiškumo, sąmonės budrumo bei didesnių vaizduotės galių ir taip užtikrina mūsų žmogiškosios vertės pajautimą. Tai labiau vyriškas eterinis aliejus, bet griežtų taisyklių aromatų pasaulyje jau seniai nebėra – jei moteris jį dievina, reiškia, tai jos aromatas! 
  • Santalo eterinis aliejus padeda nugalėti neracionalias baimes, jis giliai paveikia žmogaus sąmonę ir dvasią, skatindamas rasti savyje tikėjimo savo žmogiškosios prigimties tobulumu klodus. Tai solidus aromatas, padedantis jaustis ir elgtis oriai. 
  • Imbiero eterinis aliejus suteikia drąsos, ryžto, iniciatyvos visose gyvenimiškose situacijose, taip pat jis uždega romantiško vakarėlio liepsną, todėl labai tinka vyrams, norintiems pasijusti dar stipresniems ir dar labiau pasitikinčiais savimi. 
  • Vetiverijų eterinis aliejus įžemina, padeda nugalėti pergyvenimus ir permainų baimę, stiprina vidinę jėgą ir tikėjimą savimi. Turtingas, prabangus Vetiverijų aromatas padeda sumažinti nepilnavertiškumo kompleksus ir didina savigarbos jausmą. 
  • Kadagio eterinis aliejus - puikus pagalbininkas sudėtingose situacijose, kuomet tenka mobilizuoti valią  ir pasitikėjimą savimi, savo tikslais bei savo jėgomis. Dar šis ekstraktas mažina nesėkmių baimę. 

 

Kaip naudoti eterinius aliejus, didinančius pasitikėjimą savimi? Įprasti aromaterapijos būdai galioja ir šiuo atveju – inhaliacijos, kvepalai, masažai, vonios, eterinių aliejų garintuvai. 

  • Kadangi galimos nesėkmės pojūtis užklumpa dažniausiai netikėtai, gerai po ranka tiek namuose, tiek darbe ar išvykose turėti mėgstamo eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio  buteliuką taip vadinamai ,,greitajai pagalbai“. Ant vatos diskelio ar natūralaus pluošto servetėlės, nosinės galime užlašinti 1-2 lašus eterinio aliejaus ir pakvėpuoti jo aromatu maždaug 3-5 minutes. Taip pat galime eterinius aliejus (išskyrus citrusinius, nes jie palieka dėmes ant drabužių) lašinti ant drabužio apykaklės iš vidinės pusės ar ant drabužio peties, rankogalių – irgi tik 1-2 lašus. Dar yra specialūs, ant kaklo nešiojami medalionai eteriniams aliejams, porą lašelių galime užlašinti ant jų ir mėgautis aromatingu eterinių aliejų pastiprinimu, kur bebūtume. 
  • Natūralūs, pačių pasigaminti kvepalai iš eterinių aliejų bei bazinio aliejaus– dar viena šauni ,,greitosios pagalbos“, užklupus nepasitikėjimui savimi, priemonė. Kvepalus gaminame taip– visų pirma, mums prireiks mažo, geriausia, tamsaus stiklo buteliuko su rutuliniu aplikatoriumi. 10-čiai mililitrų geros kokybės, natūralaus, neutralaus kvapo aliejaus (geriausia, Jojoba aliejaus) reikės 10-30 lašų eterinio aliejaus (lašų skaičius gali būti didesnis ar mažesnis, priklausomai nuo pageidaujamo aromato intensyvumo).  Visų pirma, stiklinį buteliuką užpildome aliejumi, po to lašiname eterinį aliejų – štai ir viskas. Tokius kvepalus galime naudoti tiesiogiai ant kūno – tepame už ausų, smilkinius, duobutę kakle ir kitus  pulso taškus. Taip pat galima išmėginti jau paruoštus naudoti eterinių aliejų mišinius, tokius, kaip ŠILTAS SALDUMAS, POZITYVUMAS, PILNATVĖ bei kitus.
  • Eterinių aliejų garintuvai. Vos prabudę, galime įjungti eterinių aliejų garintuvą ir pasikrauti geros energijos, pozityvių minčių bei teigiamos savivertės užtaisu. Eterinių aliejų garintuvui su vandens talpa reikės 3-5 lašų eterinio aliejaus. Jei tik turime galimybę ir neskubame galvotrūkčiais į darbą, šia aromaterapijos procedūra galime mėgautis kelis kartus per dieną po 15-20 minučių ir ne ilgiau, nei 2 valandas be pertraukų. Jei patalpas aromatizuojame vakare prieš miegą, nakčiai nepalikime įjungto eterinių aliejų garintuvo, kad kvapai neerzintų naktį.
  • Aromaterapinės vonios. Kai turime laiko, galime pasimėgauti aromaterapinėmis voniomis. Vandens temperatūra tokios vonioms gali būti įvairi – kas kaip mėgsta, svarbu, kad ne per aukšta, nes karštame vandenyje žūsta veikliosios eterinių aliejų dalelės. Eterinius aliejus prieš naudojimą turime atskiesti, nes jie netirpsta vandenyje ir todėl neskiesti jie yra paprasčiausiai neįsisavinami – skiesti galime puse stiklinės jūros druskos ar grietinėlės, pieno, natūralaus jogurto, taip pat eterinių aliejų skiedimui galime naudoti pora šaukštų medaus. Eterinių aliejų aromaterapinei voniai reikia vos kelių (3-5) lašų. Tokios vonios trukmė – 10-20 minučių. Kaip ir visose aromaterapinėse voniose, nerekomenduojama naudoti šampūnų bei kitų kosmetikos priemonių – tegu šis  laikas būna vien pilnavertė aromatinių eterinių aliejų įsisavinimo procedūra, pagalba sielai, mintims ir emocijoms.
  • Masažai su eteriniais aliejais atpalaiduoja įtampą, stresines nuotaikas, atgaivina, suteikia jėgų žengti gyvenimo keliu. Pasitikėjimo bei savivertės jausmus didinantys eteriniai aliejai yra taip pat labai naudingi masažuose – mėgaukimės jais kuo dažniau ir į sveikatą! Svarbu tik viena – prisiminkime, kad eterinių aliejų gryname pavidale, neskiestų, nerekomenduojama naudoti tiesiogiai ant odos, kad jos nesudirgintume ar nenudegintume. Todėl eterinius aliejus bet kokiam masažui skiedžiame baziniu aliejumi (pavyzdžiui, Jojoba ar Migdolų aliejais) arba neutralaus kvapo kremu. 1 valgomajam šaukštui (15 ml) bazinio aliejaus ar kremo reikia ne daugiau, kaip 3-5 lašų eterinio aliejaus, o mažiesiems aromaterapijos gerbėjams, vaikams, tik 1-2 lašų eterinio aliejaus. Paruošėme keletą eterinių aliejų mišinių kompozicijų, visus norinčius kviečiame išbandyti pasitikėjimą keliančių aromatų galią:

 

Visiems droviesiems linkime nepasiduoti, ieškoti ir rasti, naudotis galimybėmis, atskleisti savo gerąsias savybes, nugalėti savo vidinius drakonus ir semti iš gyvenimo visą grožį, kokį tik jis gali duoti!