Eteriniai aliejai nuo galvos skausmo

Eteriniai aliejai nuo galvos skausmo

Kai skauda galvą, pasaulis ir gyvenimas yra nemielas, todėl skubame sau padėti, kad kuo greičiau pasijustume geriau – geriame vaistus, darome galvos masažus, dedame kompresus, kvėpuojame grynu oru, būname ramioje aplinkoje -  visos šios priemonės yra išties veiksmingos ir efektyvios. Taip pat savo namų vaistinėlę galime papildyti ir eteriniais aliejais – natūraliais vaistais be šalutinio poveikio, naudotais dar žiloje senovėje ir sparčiai populiarėjančiais šiandien ne tik dėl savo aromatinių savybių, bet ir dėl unikalių gamtinių galių, pastebimai gerinančių savijautą. Kai kurie eteriniai aliejai per uoslę bei įsigerdami į odą stimuliuoja smegenų centrus, atsakingus už skausmo slopinimą, ir gali sumažinti galvos skausmus, kylančius sergant peršalimo ligomis, esant kraujospūdžio svyravimams, patiriant stresą ar užklupus PMS.

Skirtingo pobūdžio galvos skausmą geriausiai slopina šie eteriniai aliejai:

 

Minėtieji eteriniai aliejai yra veiksmingi naudojant juos individualiai, tačiau dar didesnio efekto pasiekiame, komponuodami įvairius ekstraktus, nes tuomet jų savybės dar geriau atsiskleidžia ir papildo vieną kitą. Štai keletas paprastų eterinių aliejų mišinių, juos pasigaminti nesudėtinga. Eterinių aliejų ir mišinių, nereikėtų ant odos naudoti neskiestų. Eterinius aliejus reikia skiesti baziniu aliejumi,  pavyzdžiui, Jojobos aliejumi. Tinka ir paprastas alyvuogių aliejus. Eterinių aliejų nederėtų padauginti - eterinių aliejų koncentracija baziniame aliejuje turėtų būti 1-2% (vienam valgomajam šaukštui bazinio aliejaus ne daugiau, nei 3-5 lašai eterinio aliejaus). Visus šiuos mišinius galime naudoti švelniam galvos masažui, kompresams, skausmą malšinančioms vonioms. Norėdami aromatizuoti patalpą eterinių aliejų garintuvu, šiuos eterinių aliejų mišinius naudokite su vandeniu, be bazinio aliejaus:

Galvos skausmui malšinti, pasitelkiant eterinius aliejus, yra įvairių būdų. Labai gerai padeda galvos masažai, inhaliacijos, kompresai, atpalaiduojančios vonios bei patalpų aromatizavimas, tik reikia tuos būdus pritaikyti sau asmeniškai – kas tinka draugei, nebūtinai tinka mums. Taip pat ir eterinių aliejų pasirinkime – kiekvienas organizmas yra unikalus, savaip reaguojantis į įvairiausius kvapus, tame tarpe ir į eterinius aliejus. Kantriai mėgindami, kas galėtų mums tikti, pamažu išsiugdysime savyje puikų pažinimą, kuris ateityje padės žaibiškai atsikirsti skausmo atakoms, naudojant natūralias gamtos dovanas - eterinius aliejus. Taigi, kas galėtų mums padėti, užklupus įvairaus pobūdžio galvos skausmui?

  • Galvos masažai su eteriniu aliejumi ar jo mišiniais. Eterinių aliejų mišiniu pirštų galiukais švelniai įmasažuojame kaktą (atsargiai, kad mišinys nepakliūtų į akis) ir smilkinius.
  • Inhaliacijos. Eterinius aliejus ar jų mišinius galima įkvėpti, prieš tai juos užlašinus ant medvilninės skiautės ar servetėlės. 
  • Kompresai. Rankšluostį suvilgome šaltame  vandenyje, užlašiname kelis lašus eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio, ir pridedame prie kaktos arba sprando. 
  • Atpalaiduojančios vonios. Į voniai paruoštą, nekarštą vandenį galima įlašinti kelis lašus eterinių aliejų, turinčių atpalaiduojantį ir raminantį poveikį arba bet kokių eterinių aliejų, kurie tinka asmeniškai, yra išbandyti ir patikrinti, kovojant su galvos skausmu. Pradedantiesiems aromaterapinėms vonioms geriausia rinktis Levandų, Mėtos eterinius aliejus, palaipsniui eksperimentuojant su kitais aromatais.  Į tokias vonias labai gerai yra įberti saują jūros druskos, ji turi atpalaiduojamą poveikį, o eterinių aliejų savybės atsiskleidžia su didesne nauda.
  • Eterinių aliejų garintuvai. Nuolatinis patalpos, kurioje esame, aromatizavimas teigiamai veikia bendrą organizmo būklę -  tiek psichologinę, tiek fizinę savijautą. Todėl, esant galvos skausmui, naudinga pakvėpuoti atpalaiduojančiais aromatais.
  • Jei esame darbe, išvykoje, ir įsiskauda galvą, pravartu su savimi turėti nedidelį flakonėlį su eterinių aliejų mišiniu, geriausiai tam tinka mažas, tamsaus stiklo buteliukas. Eterinių aliejų mišinį galima pasigaminti patiems (3-5 lašai eterinių aliejų  15 ml bazinio aliejaus), taip pat galima naudoti jau paruoštą tepamą eterinių aliejų mišinį SkausmasStop, MigrenaStop. Tokiu būdu būsime ramūs, nes po ranka visuomet turėsime veiksmingą priemonę prieš šį nemalonų negalavimą.

 

Norėtume palinkėti kuo daugiau sveikų, gražių dienų, kuomet viskas džiugina, viskas sekasi. Rūpinkimės savimi – kuo dažniau būkime ramioje, draugiškoje aplinkoje, sąmoningai venkime dirgiklių, stresinių situacijų bei visur ieškokime pozityvo ištakų!