Eteriniai aliejai miegui

Eteriniai aliejai miegui

Trumpalaikis miego sutrikimas pasitaiko daugeliui žmonių, ir jis nėra pavojingas sveikatai. Tuo tarpu chroniškas miego trūkumas jau reikalauja dėmesio ir pagalbos, nes nemiga įtakoja nervų, širdies-kraujagyslių sistemą bei hormonų veiklą. Tie, kurie vengia medikamentų ir ieško natūralių vaistų nuo nemigos, turbūt, jau įsitikino veiksminga aromaterapijos, kaip saugios priemonės be jokio šalutinio poveikio ir priklausomybės rizikos, galia. Kai kurie aromatiniai aliejai dar senovėje garsėjo savo atsipalaidavimą, poilsį bei kokybišką miegą įtakojančiomis savybėmis, todėl buvo plačiai naudojami, siekiant greičiau panirti į sapnus. Šiandien, kai mūsų epocha įvardijama kaip stresinė, vis dažniau atsigręžiame į laiko šimtmečiais patikrintus ir gerą vardą užsitarnavusius aromatingus ekstraktus, saugiai ir švelniai lydinčius miego ir sapnų Dievo, glėbį.

 

Štai keletas vienareikšmiškų lyderių kovoje su nemiga – tai Levandų, Ramunėlių, Santalo, Bergamotės bei Ylang-Ylang eteriniai aliejai. Šie ekstraktai mažina streso hormonų sintezę, pasižymi antidepresiniu poveikiu, atpalaiduoja, ramina, gerina miego kokybę bei didina poilsio trukmę. Išvardintieji eteriniai aliejai yra tikrai nuostabūs, bet mes turime klausyti savo uoslės ir širdies balso– galbūt intuicija padės rasti būtent mums tinkantį aromatą, nebūtinai esantį raminančių ekstraktų gretose, ir jis taps mūsų miegamojo kvapu. Emocinė sfera yra labai nenuspėjama, ir kartais pats netikėčiausias aromatas gali užvaldyti miego ištroškusią sąmonę bei kūną, tad nebijokime pasitikėti savo juslėmis!

  • Levandų eterinis aliejus. Tinka tiek kūdikiams nuo 3 mėnesių amžiaus, tiek suaugusiems, tiek senjorams– tai universaliausias ekstraktas, harmoningu, saldžiu aromatu atpalaiduojantis protą bei kūną. Be savo miegą skatinančių savybių, Levanda garsi tuo, kad ji gali įtakoti sapnus – aromatizuojant šiuo eteriniu aliejumi miegamąjį, dažniausiai išvengsime košmariškų, persekiojančių vaizdinių miego metu. Levanda taip pat mažina hiperaktyvumą, emocijų nestabilumą, perdėtą užsidegimą bei kitus pojūčius, trukdančius tiek dienos metu, tiek vakare, kai norima ramiai ilsėtis ir užmigti.
  • Ramunėlių eterinis aliejus. Iš vaikystės žinome raminančią, kvapnią ramunėlių arbatą – Ramunėlių eterinis aliejus pasižymi dar gilesniu atpalaiduojančiu poveikiu, todėl jis ypač tinka, esant miego sutrikimui. Mažindamas nervų sistemos aktyvumą, nerimą, įvairias baimes, dirglumą, šis eterinis aliejus skatina ramybę ir bet kokios situacijos suvaldymo pojūtį. Stabilizuodama nervų sistemą, Ramunėlė labai padeda, esant chroniškai nemigai. Tinka ir vaikams.
  • Santalo eterinis aliejus. Jei nemigą iššaukia stresas ar įtampa, tai Santalo aromatas veikia raminančiai, padeda užmiršti rūpesčius ir padeda užmigti. Tai medituojančių žmonių aromatas, skatinantis vidinę harmoniją, ramybę, minčių švarą ir susitelkimą ties gražiais dalykais - štai kodėl Santalo eterinis aliejus yra miegą skatinančių aromatų sąraše.
  • Ylang-Ylang eterinis aliejus. Tai dar vienas ekstraktas, padedantis užmigti, kai jaučiame psichinę įtampą ir esame kamuojami rūpesčių. Šis moterų pamiltas aromatas užburia nuostabiu, jausmingu koloritu, žadinančiu susižavėjimą, gražų pasaulio suvokimą, teigiamą požiūrį į gyvenimą ir atsiribojimą nuo streso. Todėl Ylang-Ylang yra pilnavertis narys tarp atsipalaidavimą dovanojančiųjų eterinių aliejų – jo įtakoje galime ramiai relaksuoti, kol miegas įveiks pavargusį protą bei kūną. 

 

 

Kaip galėtume panaudoti eterinius aliejus ir praturtinti savo vakarus raminančiais, kvapniais ritualais:

  • Aromatinės vonios
  • Atpalaiduojantys masažai
  • Patalynės aromatizavimas
  • Miegamojo aromatizavimas

 

Aromatinės vonios. Norėdami pilnavertiškai atsipalaiduoti prieš miegą, išmėginkime aromaterapinę vonią – ji tikrai veikia. Tokiai voniai paruošti prisileiskime šilto, bet nekaršto vandens (karštas vanduo veikia tonizuojančiai, o mūsų atveju siekiame raminančio poveikio)– pakaks iki 40 laipsnių. Eteriniai aliejai vonioje veikia idealiausiai kai yra lašinami ant druskos,  tam labiausiai tinka jūros druska, bet galima naudoti tokią, kokią turite. Į stiklinį 100 ml indą reikėtų įlašinti ne daugiau 3-5 lašų pasirinkto eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio. Kad druska tinkamai veiktų, reikėtų uždarytą indelį su druska ir eteriniu aliejumi palaikyti bent jau 30 minučių prieš pilant į vonią. Tobuliausia būtų tokią druską pasiruošti prieš savaitę. Eteriniai aliejai ant druskos per savaitę atskleidžia pačias unikaliausias ir stipriausias savo savybes. Jei neturime druskos, kaip eterinių aliejų tirpiklį galime naudoti medų ar pieną, grietinėlę, natūralų jogurtą. Venkime ryškios šviesos, išjunkime ją – jos vietoje užsidekime nearomatizuotas žvakes, tokiu būdu romantiškoje prieblandoje greičiau atsipalaiduosime. Taip pat galime įsijungti raminančią muziką, kurios harmoningi garsai skatintų pasiruošimą poilsiui. Tokia vonia geriausiai mėgautis iki 15 minučių, po jos perliejame kūną švariu, šiltu vandeniu ir gerai nusišluostome sausu rankšluosčiu. Jei po aromatinės vonios norime įtrinti kūną kremu ar losjonu, venkime priemonių su tonizuojančiais aromatais.

 

Atpalaiduojantys masažai. Kas gali būti geriau prieš miegą už atpalaiduojantį masažą – šis būdas irgi labai padeda, esant nemigai. Eterinius aliejus masažui reikia skiesti baziniu aliejumi (pavyzdžiui, Migdolų ar Jojoba aliejumi) arba neutralaus kvapo kremu – 1 valgomajam šaukštui aliejaus ar kremo reikia ne daugiau, kaip 3-5 lašų eterinio aliejaus. Net universalioji Levanda ir Ramunėlė gali veikti erzinančiai, jei padauginsime, o mūsų tikslas yra kokybiškas miegas - geriau mažiau, su saiku, saugiai. 

 

Patalynės aromatizavimas. Jei kankina nemiga, ir neturime galimybės nei atpalaiduojančioms vonioms, nei masažams, pamėginkime aromatizuoti patalynę – švelniai, nepadauginant eterinių aliejų. Šiam tikslui galime naudoti vandens purškiklį, užpildytą hidrolatu (pavyzdžiui, Levandų, Ramunėlių, Italinio Šlamučio) arba pasigamintu vandens-eterinių aliejų mišiniu (200 ml vandens– 10 lašų eterinio aliejaus. Keliais papurškimais apipurkškime patalynę, likus 15 minučių iki miego – ekstraktų aromatas padės atsipalaiduoti ir greičiau nugramzdins į sapnų karalystę.

 

Miegamojo aromatizavimas. Likus pusei valandos iki miego, galime aromatizuoti savo miegamąjį, prieš tai labai gerai jį išvėdinę. Aromatinės lempos, eterinių aliejų garintuvai, vandens-eterinių aliejų purškikliai – dabar yra įvairiausių patalpų aromatizavimo būdų, mums telieka rinktis pagal mūsų skonį. Jei naudojame aromatinę lempą-žvakidę, jokiu būdu jos nepalikime degti per naktį- visų pirma dėl saugumo, o antra, dėl aromato pertekliaus. Taip pat elkimės ir su eterinių aliejų garintuvu – juo aromatizuokime miegamąjį maždaug pusvalandį prieš miegą, o nakčiai išjunkime. 

 


Esant nemigai ir neturint praktikos su eteriniais aliejais, pradėti nuo mažų dozių, nuo 1-3 lašų eterinių aliejų. Net jei silpnai juntame eterinio aliejaus aromatą, jo molekulės vis tiek aktyviai veikia, ir per didelės dozės ekstraktų gali sukelti galvos skausmą, pykinimą. Žvelkime į eterinius aliejus homeopatiškai – ir mažas kiekis puikiai veikia, todėl šiuo atveju saikas yra irgi labai naudinga priemonė prieš nemigą. Taip pat vertėtų vengti atlikti keletą aromaterapinių procedūrų per vieną vakarą – jei mėgaujamės aromatine vonia, atpalaiduojančiam masažui eterinių aliejų naudoti nebereikėtų, jei aromatizuojame patalynę, miegamojo oro prisotinti kvapiaisiais ekstraktais nepatartina. Vienam vakarui – tik po vieną iš išvardintų atpalaiduojančių aromaterapinių procedūrų, net jei esame labai pavargę, kovodami su nemiga. 

 

Pabaigoje – keletas eterinių aliejų mišinių, veikiančių atpalaiduojančiai ir migdančiai, kompozicijų, tinkančių raminantiems masažams. Šiuos ekstraktų mišinius galima naudoti ir aromaterapinėms vonioms (3-5 lašai mišinio į vonią), patalynės (10 lašų mišinio 200 ml vandens) ar miegamojo aromatizavimui (3-5 lašai mišinio į eterinių aliejų garintuvą):

Mišiniai suaugusiems:

 

Mišiniai vaikams:

 

Taip pat kovoje su miego sutrikimais galime išmėginti ir jau pagamintus eterinių aliejų mišinius, tokius, kaip Vakaro Meditacija, Meilė Sau, Nerimas, Pilnatvė. Šie aromatingieji mišiniai padeda atsikratyti įtampos, susikaupusios dienos eigoje, rūpesčių, blaškančių, įkyrių minčių, taip trukdančių greitai ir stipriai užmigti. Atpalaiduojantys kūną ir protą, skatinantys pilnavertį poilsį aromatai puikiai veiks esant nemigai. Taip paprasta pasirūpinti fizinio bei mentalinio kūno gerove, padėti sau, mylėti save, praturtinti gyvenimą džiaugsmu ir ramybe!