Eteriniai aliejai namuose

Eteriniai aliejai namuose

Kur ryškiausiai galite pajusti harmoniją su savimi, būti natūraliais, nesuvaidintais, atsipalaiduoti, susitelkti savyje ir pamąstyti apie Jums svarbius dalykus? Žinoma, kad mylimuose namuose. Eteriniai aliejai gali įnešti prasmingą indėlį į sakralinį namų kertelių puoselėjimo procesą, įkvėpti Jus eksperimentams naujų aromatų paieškose. Namų kvapas - štai kas užsifiksuoja kiekvieno žmogaus sąmonėje, kaip vienas brangiausių įspūdžių mūsų Žemiškoje kelionėje, tad šiek tiek patyrinėkime natūralių aromatų pasaulį, kuriantį jaukią namų aureolę.

 

Rekomenduojami eteriniai aliejai miegamajame

 

Romantika. Koks miegamasis be romantikos? Švelnūs prisilietimai, masažai sutvirtina intymumą, įžiebia aistros ugnį, o svaiginantis masažo priemonių aromatas tai įaudrina, tai atpalaiduoja, ramina, nelygu, kokio efekto tikimės iš šiltų rankų prisilietimų. Mylinčio žmogaus dovanojama, todėl pati brangiausia pasaulyje SPA procedūra -  aromaterapija ir masažas -  leis atitrūkti nuo kasdienybės rūpesčių bei galvoje knibždančių minčių. Mūsų smegenims aromatinio aliejaus skleidžiamos lakiosios dalelės praneša, kad atėjo malonumų metas. Masažui naudojamų eterinių aliejų poveikis:

  • Atpalaiduojantis masažas. Rinkitės ramybės pojūtį skatinančius eterinius aliejus ar jų mišinius, išsklaidančius nuovargį bei neigiamus dienos įspūdžius. Pavyzdžiui, mažinantį stresą Kiparisą arba visų eterinių aliejų karalių Frankincenso, atpalaiduojantį kūną ir protą Kadagį, padedantį išsivaduoti iš nerimo Pačiulį, šalinantį psichologinį disbalansą Vetiverijų eterinį aliejų, šildantį, maudžiančius raumenis raminantį Mairūną, atpalaiduojantį nervų sistemą Pankolį, kuriančią atgaivos ir atsinaujinimo jausmą Bergamotę, raminantį Levandų eterinį aliejų bei kitus vertingus aromatus užtikrintai įtakojančius nuostabią savijautą. 
  • Afrodiziakai. Romantiškai atmosferai įkvėpti ir įkaitinti meilės žaidimus stebuklingai padeda apgalvotai parinkti ,,karšti“ aromatai. Tad, jei aistros laužas kiek priblėsęs, o gal degate meilės ugnimi ir trokštate dar ryškesnių pojūčių, čiupkite Eroto nuo senų senovės išmėgintas priemones – geismą kurstančius masažo kremus, prisotintus eteriniais aliejais ar jų mišiniais. Šiuos intymią atmosferą praturtinančius kvapiuosius ekstraktus galite naudoti ir miegamojo kambario aromatizavimui. Taigi - žadinantis geismą, kraujo cirkuliaciją lytiniuose organuose suaktyvinantis Kardamonas uždega net  pasyviuosius, Ylang Ylang – dar kitaip jaunavedžių gėle vadinamo eterinio aliejaus saldus kvapas išsklaido liūdesį, atpalaiduoja, vilioja intymumui. Gvazdikėlis didina lytinį potraukį, Apelsinų eterinis aliejus yra idealus palengvinant žemo libido simptomus tiek vyrams, tiek moterims, Santalo egzotiškas aromatas ne tik gerina nuotaiką, bet ir skatina seksualumo jausmą, o štai kaitrusis Cinamonas apart savo lytinį potraukį skatinančių savybių išgarsėjo dar ir tuo, kad senovėje raganavimo praktikoje buvo naudojamas, kaip meilės mikstūros ingredientas. 
  • Eterinius aliejus naudojant masažui, juos būtina skiesti baziniu aliejumi.  Puikiai tiks Jojobos ar Migdolų aliejus. Skiesti reikia tokiomis proporcijomis - į 5 ml bazinio aliejaus įlašinti 3-5 lašus eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio. 

 

Miegamojo buitis. Išlaisvinantis vidinės ramybės resursus – žinoma, tai Levandų eterinis aliejus. Šilto, jaukaus, atpalaiduojančio, hipnotizuojančio, salsvo kvapo Levandų eterinis aliejus yra tradicinis miego zonos aromatas. Štai kelios idėjos, kaip galėtumėte panaudoti ramų miegą bei gražius sapnus įtakojantį kvapiųjų žiedų aromatą:

  • Levandų eteriniu aliejumi kvepinti kambarį galima nuolat, tam prireiks tik eterinių aliejų garintuvo. Malonus kvapas Jus pasitiks, vos įėjus į miegamąjį ir iškart nuteiks ramiam poilsiui.
  • 30 minučių prieš miegą įjunkite eterinių aliejų garintuvą su keliais lašais levandų eterinio aliejaus, kad kvapnios lakiosios dalelės spėtų pasklisti po visą kambarį.
  • Norėdami naudoti šį nuostabų eterinį aliejų, galite pasigaminti purškiamą vandens bei eterinio aliejaus mišinį. Į purškiklį, pripildytą levandų hidrolato, įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus, ir prieš miegą apipurkškite šiuo mišiniu patalynę. 
  • Tiesioginis naudojimo būdas - keliais lašeliais pakvėpinkite pačią pagalvę, ir nė nepastebėsite, kaip pasinersite į sapnų karalystę, lydymas malonaus kvapo ir daug ramesnių minčių.
  • Taipogi galite kvėpinti visus savo drabužius, esančius spintose ar komodų stalčiuose – ant švarios medvilnės atraižėlių užlašinkite eterinio aliejaus ir paslėpkite juos visose lentynose – tuomet čia dvelks gaiva bei maloniais aromatais.

 

Rekomenduojami eteriniai aliejai vonios kambaryje

Vonios kambarys yra ryto bei vakaro apsivalymo ritualų vieta, grožio procedūrų buveinė, pasilepinimų kvapiomis druskomis, putomis vonioje, aliejais, prausimosi priemonėmis, kremais, ar tiesiog švariu vandeniu, užutėkis. Nuostabūs natūralius eteriniai aliejai – jie ne tik gardžiai kvepia, bet ir valo orą, naikina bakterijas, tonizuoja, suteikia švaros pojūtį, gerina nuotaiką, didina energiją, išsklaido apatiją ir atpalaiduoja nuo streso, nuovargio, liūdesio, niūrių minčių. Norėdami išlaikyti vonios kambario orą gaivų pastoviai, naudokite elektrinius oro garintuvus, specialiai eteriniams aliejams sukurtus ultragarsinius garintuvus, aliejines lempas. Kokius aromatus rinktis? Ogi tuos, kurie Jums skaniausiai kvepia, na, kad ir spygliuočių, citrusinių vaisių, Ylang Ylang, Frankincenso... Taipogi eteriniais aliejais galima pakvėpinti rankšluosčius, esančius vonios kambaryje.

Eterinius aliejus reikėtų naudoti homeopatiškai - nei ir labai mažas kiekis puikiai veikia. Garindami eterinius aliejus, naudokite ne daugiau 3-5 lašų, to tikrai pakaks. Naudojant ant odos, būtina skiesti. Į 5 ml bazinio aliejaus reiktų lašinti 3-5 lašus eterinio aliejaus. Jeigu gaminsite purškiklį ir skiesite alkoholiu, tai reikėtų į 1 ml alkoholio pilti 1 lašą eterinio aliejaus. Gamindamiesi vonios druską, naudokite 100 ml jūros druskos 10-15 lašų eterinių aliejų, šiam mišiniui prieš naudojimą leiskite 7 dienas (taip taip, 7, mes neapsirikome) pilnai įsigerti. Hidrolatai tuo tarpu nereikalauja jokių saugos taisyklių, juos galima naudoti be baimės. 

Taigi, ką galime pasigaminti iš eterinių aliejų vonios kambaryje? Tikrai didelį veiksmingų grožį, jaunatviškumą bei sveikatą saugančių priemonių arsenalą. Eteriniai aliejai naudojami vonios vandeniui aromatizuoti, kremuose, losjonuose, kaukėse, serumuose, veido valymo priemonėse, muiluose, šampūnuose, dušo želė, nes jie yra antibakteriniai, antivirusiniai, priešgrybeliniai. Hidrolatai, pašalinis eterinių aliejų produktas, yra nuostabi kosmetikos priemonė, juos galima naudoti kaip odos gaiviklius, tonikus.

Kokius eterinius aliejus rekomenduojame naudoti pilnoje šilto vandens vonioje? Pasirinkimas išties platus, vieni ekstraktai veikia atpalaiduojančiai, kiti, priešingai, tonizuoja, energizuoja. Trumpai apie eterinių aliejų ir jų mišinių aktyviąsias savybes: 

 

Vaikų kambarys

Turite nenustygstančių vietoje nenuoramų, o galbūt intravertišką mažą asmenybę? Kiekvienas mažasis Žemės gyventojas yra dar naujokas, tikrinantis savo galimybes. Ne tik tėveliams yra užduotis kaip galima geriau pažinti savo atžalėles, bet ir pačiam vaikučiui- jis sau yra įvairiaspalvis, daugialypis tyrinėjimų pasaulis. Emocijos, įspūdžiai, patirtys, minčių raizgalynė kartais vaiką išmuša iš vėžių, jam gali būti sunku susikaupti, atlikti užduotis, o galbūt miegutis neateina ilgiau, nei įprasta. Rūpestingi tėveliai žino, kad galima šiek tiek pakoreguoti vaiko dienotvarkės eigą, pasitelkiant saugius, vertingus, patikrintus, natūralius eterinius aliejus ar jų mišinius. Svarbu tik viena – žinoti, koks yra konkretaus augalo poveikis. Pavyzdžiui, jei vaikui norite įkvėpti optimizmo, ryžto kažką daryti, naudokite energizuojantį Apelsiną, linksmai nuteikia Greipfrutas, o štai sveikam miegui, ramybei puikiai tinka harmoningoji Levanda. Taipogi galite naudoti jau paruoštus, kruopščiai ir atsakingai subalansuotus eterinių aliejų mišinius vaikams, tarkime, džiaugsmo, šventės atmosferą sukuriantį Tutti Frutti, susikaupti padedantį Lengva Susikaupti ar miego fėjas mokantį greičiau pakviesti eterinių aliejų mišinį Saldus Miegas. Na, o sunegalavus mažyliui, galima vaistinėlėje turėti keletą veiksmingų eterinių aliejų ar jų mišinių, palengvinančių ne tik negalavimų simptomus, tokius, kaip pilvuko skausmai (naudojamas lengvam pilvuko masažui eterinių aliejų mišinys Ramus Pilvukas) ar sloga, karščiavimas, gerklės skausmas (eterinių aliejų mišinys Slogiukas).

Ne tik suaugę, bet vaikai šiuolaikiniame ritme susiduria su stresu. Mažyliai be galo užsiėmę, pasinėrę į skirtingas veiklas. Štai kodėl kartais reikia nuraminti vaikų pavargusias galveles saugiais ir natūraliais būdais, tokiais, kaip, pavyzdžiui, eteriniai aliejai, kuriuose yra gausu atpalaiduojančių elementų. Atsipalaidavimui galima naudoti saldųjį Ylang Ylang, kuris ramina stresą, nerimą, liūdesį, Bergamotę, mažinančią miego sutrikimus ar plačiai paplitusią, populiariąją Levandą, padedančią įveikti mažųjų baimes, atgauti vidinę pusiausvyrą bei skatinančią miegą.

Kiekvienas vaikas savaip įdomus, jis įneša daug naujos patirties bei prasmės į mūsų gyvenimą. Didžiulė atsakomybė nublanksta prieš begalinį džiaugsmą dalintis gyvenimo keliu su mažuoju pakeleiviu.


Darbo kambarys

Aktualijos – darbas nuotoliniu būdu iš namų... Jei turite atskirą darbo kambarį, esate laimingųjų gretose, tačiau net ir šiuo karališku atveju kartais trūksta motyvacijos ar energijos dirbti. Kas tada? Visi žinome, nepasislėpsime– tuščiu žvilgsniu hipnotizuojamas kompiuterio monitorius, link šaldytuvo ir atgal pramintas platus takas, sofa įdubo nuo pogulių, o išmanusis telefonas nuolat krovimo rėžime dėl hiperaktyvaus naudojimo. Po perkūnais, kur pasisemti jėgų darbui?! Ar gali būti, kad eteriniai aliejai įkvėps produktyviai darbo dienai ar net savaitei? Jei šie stebuklingi eliksyrai padėjo senovės šamanams, dvasininkams sukoncentruoti iki maksimumo proto ir dvasios galias, tai kuo gi mes prastesni! Štai, pavyzdžiui, Juodasis Pipiras padeda susikoncentruoti, susikaupti, tonizuoja, ilgai išlaiko darbingumą. Mėta stimuliuoja, didina energijos lygį, gerina atmintį, sutelkia protą, Rozmarinas skatina protinį našumą, Kiparisas stiprina intuiciją, koncentraciją, Bazilikas stiprina budrumą, psichinį aiškumą bei ramina stresines būsenas. Na, o jei norite savyje pažadinti net kelias iš čia išvardintų savybių, pasigaminkite eterinių aliejų mišinių arba naudokite jau pagamintus, subalansuotus ir praturtintus veikliais natūraliais komponentais – tiesiai iš gamtos. Eterinių aliejų mišiniai Puiki Atmintis, Dėmesingumas, Aštrus Protas vien savais pavadinimais iškalbingai sako, kad jie pasiryžę kartu su Jumis nuversti aukščiausius kalnus tiek darbo, tiek mokslo, tiek kūrybos srityse ir ištikimai tarnaus, kai Jūs būsite įsigilinęs į nešančias pelną, žinias, kūrybinį produktyvumą, pasitenkinimą, veiklas.


Rekomenduojami eteriniai aliejai virtuvėje

Mylintys šeimą ir save stengiasi, kad namuose gaminamas maistas būtų kuo įvairesnis, gardus, išskirtinis. Žmonės dažnai savo meilę artimiesiems išreiškia, kurdami įmantrius patiekalus, padažus, sriubas, troškinius ir t.t. Taip pat šeimininkės ir šeimininkai žino, kad kai kurie gaminami patiekalai (žuvies, jūros produktų, troškintų kopūstų, verdamos mėsos be prieskonių, patiekalų su daug česnako, svogūnų) turi specifinį kvapą, išliekantį virtuvėje net porą dienų. Sumaniai naudodami eterinius aliejus, galite neutralizuoti kepimo, virimo, garinimo, troškinimo kvapus, ir virtuvėje visada bus smagu suktis, kaip centrinėje būsto dalyje, kurioje nuolat vyksta veiksmas – tai čirškiname ką nors, tai plauname indus, tai tvarkome spinteles, tai vakarieniaujame ir dalinamės dienos įspūdžiais. Virtuvėje ir verkiame, ir juokiamės, ir atveriame širdis, na, gal kartais ir susipykstame, ir susitaikome, žodžiu, virtuvė nėra vien maisto ruošimo vieta, greičiau namų Širdis, todėl visi šeimynykščiai nori, kad čia visada skaniai kvepėtų. 


Geriausiai virtuvės kvapus neutralizuoja prieskoniniai eteriniai aliejai, tokie, kaip Kardamonas, Cinamonas, Gvazdikėlis, Lauras, Imbieras, Rozmarinas, Bazilikas, Mairūnas. Be prieskonių aromatų, Jums į pagalbą pasiruošęs ateiti ir optimistiškasis Apelsinas, paliekantis švaros ir harmonijos aromatą.


Įdomūs faktai apie hidrolatus. Ar žinojote, kad daugelyje rytų šalių yra populiarus hidrolatų naudojimas maisto gamyboje, terapiniais tikslais? Hidrolatus rytų kultūros vadina stebuklingu augalų vandeniu, nes jų didžioji vertybė - labai aukštos vibracijos, apsaugančios mentalinį bei fizinį kūną nuo aplinkos poveikio bei prisotinančios organizmo ląsteles naudingais elementais. Terapiniais tikslais tolimų egzotiškų rytų šalių gyventojai naudoja hidrolatus, ruošdami saldumynus, gaiviuosius gėrimus bei pan. Štai koks įdomus ir margas pasaulis!


Jei norite, kad virtuvės paviršiai būtų švarūs, pasitelkiant tik natūralias priemones, naudokite natūralius valiklius, į juos įlašinę ir gerai išmaišę Arbatmedžio, Citrinos, Citrinžolės, Citronelių eterinius aliejus. Šie ekstraktai naikina mikrobus bei bakterijas nuo paviršių, dezinfekuoja. Tokie valikliai yra saugūs ir draugiški aplinkai.


Rekomenduojami eteriniai aliejai svetainėje 

Namų Karalienė – svetainė – yra ir gyvenamasis kambarys, ir mielų draugų priėmimo, ir švenčių, gimtadienių šventimo vieta – būtent svetainėje susikuriame įspūdį ir apie visus namus bei jų šeimininkų gyvenimo būdą. Todėl čia būtinas malonus, tiek šeimos narius, tiek svečius gerai nuteikiantis kvapas – taip jau yra, kad svetainėje individualumui lieka mažiau vietos, visi turi darniai ir draugiškai susitarti, kuo būtent kvepės bendras šeimos kambarys. 

Svetainėje galima aromatizuoti orą net keliais būdais – elektriniu oro drėkintuvu ar paprasčiausiu vandens ir eterinių aliejų mišiniu (į vandenį įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus ir kartas nuo karto papurkškite juo orą, užuolaidas, apklotus ir t.t.). Taipogi puikiai tinka įvairiausios eterinių aliejų lempos - jos taps gražia, aromatinga interjero detale. Aromatų akordų gausa jau, turbūt, Jums žinoma (citrusinės, spygliuočių, žolinės, medžio, gėlių, prieskoninės natos),  belieka tik išsirinkti visai šeimai patinkančius aromatus.

Lietuvoje vasaros labai trumpos, o žiemą neretai pasigendame ne tik šilumos, bet ir saulės šviesos. Ją mes vargu ar galime pakeisti, bet galima pamėginti padėti organizmui. Prisotinti saulės šviesos citrusiniai vaisiai yra ne tik puikus vitaminų šaltinis - jų eteriniai aliejai tarsi kvėpuoja saule. Garindami Apelsinų, Citrinų, Laimų, Greipfrutų ar Bergamočių eterinius aliejus, namus pripildysime saulės šilumos. Šie aromatai pakelia nuotaiką, energizuoja, stimuliuoja nervinę sistemą, ramina stresą ir, žinoma, nuostabiai kvepia bei stiprina imunitetą.

Nuotaikai pagerinti galima naudoti ne tik citrusinius aromatus, bet ir Imbierų, Eukaliptų, Pipirmėčių, Rozmarinų, Pušų, Pelargonijos, Bazilikų, Frankincenso ir kt. energizuojančius eterinius aliejus. Taipogi galime pasigaminti mišinį iš skirtingų aliejų arba įsigyti jau paruoštų, pavyzdžiui, Produktyvi Diena bei kiti energijos suteikiantys eterinių aliejų mišiniai skirti tam, jog Jūsų protas atsipalaiduotų nuo streso, įtampos, bet tuo pačiu būtumėte energingas, susikoncentravęs, darbingas ir kūrybingas.

Eteriniai aliejai taip pat gali atgaivinti net ir Jūsų kilimą. Valgomosios sodos pakelį supilkite į sandariai uždaromą plastikinę, o dar geriau – stiklinę dėžutę ar indelį, įpilkite 10-20 lašų eterinio aliejaus (dezinfekuojantys eteriniai aliejai- Arbatmedžio, Pušies, Citrinos, Citrinžolės), gerai sumaišykite turinį ir leiskite 7 dienas aliejui gerai įsigerti į sodą. Prieš naudodami, pakratykite uždarytą indelį ir sodos - eterinio aliejaus mišiniu pabarstykite kilimą. Keletą valandų leiskite mišiniui pabūti ant kilimo, o po to tiesiog viską išsiurbkite dulkių siurbliu. Po šios kilimo SPA procedūros pastebėsite, kaip atsigavo jo spalvos bei tekstūra.


 Rekomenduojami eteriniai aliejai skalbykloje

Kai kurių žmonių skalbyklose viešpatauja nepriekaištinga tvarka – visi daiktai savo vietose, skalbimo priemonės gražiai surikiuotos, spindi švara, nešvarių drabužių krepšys – tuščias, rūbai išlyginti, sulankstyti ir paruošti keliauti į spintas.

Ir žinoma, čia gaiviai kvepia, šio aromato nesupainiosi su jokia kita gyvenamojo būsto patalpa. Jei Jūsų skalbyklos vaizdas ne visiškai sutampa su ką tik nupieštu vaizdu, neliūdėkite, galbūt, Jūs pirmaujate kitose srityse, pavyzdžiui, kepate skanius pyragus, puikiai valdote išmaniąsias technologijas, o gal mokate racionaliai apsipirkti ar galbūt tiesiog trykštate sąmoju, trumpai tariant, tikrai turite savų originalių pliusų. O skalbyklos vizitinė kortelė, žinoma, yra aromatas. Štai keletas patarimų, kaip naudoti eterinius aliejus šioje švaros tvirtovėje. 

Skalbimo priemonės. Jei esate jautrus chemikalais kvepiančioms skalbimo priemonėms, eteriniai aliejai yra natūralus būdas suteikti rūbams gaivų aromatą. Įlašinkite kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus į bekvapius skalbimo miltelius. Gerai tiktų Levandų, Citrinų ir Greipfrutų eterinių aliejų mišinio sąskambis, bet Jūs turite plačią pasirinkimo laisvę atrasti Jums mieliausius aromatus, nes svarbiausia, kad  rūbai kvepėtų taip, kaip Jūs norite.

Džiovyklė. Užlašinkite kelis lašus Jums patinkančio eterinio aliejaus ant švarios šluostės, ir įdėkite ją kartu su džiovinamais rūbais į džiovinimo būgną. Išdžiūvę drabužiai skleis malonų, neįkyrų aromatą. 

Lygintuvas. Lyginant, Jums gali praversti stebuklingasis augalų vanduo – hidrolatas, jis yra saugūs ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Kadangi hidrolatuose yra visos vertingosios augalo galios, jie tarsi skydu saugo nuo bakterijų, virusų ir svetimkūnių. Pavyzdžiui, Rožių žiedų, Levandų, Apelsinmedžių žiedų, Melisų hidrolatai skleidžia malonų aromatą, todėl pravartu juos turėti skalbyklos švaros priemonių lentynėlėje, na, ir ne tik turėti, bet ir naudoti. Hidrolatą į lygintuvą pilkite vietoj vandens.


Rekomenduojami eteriniai aliejai garaže

Turbūt nustebsite sužinoję, kad ir šiuo atveju galite išsiversti su natūraliais smulkius graužikus atbaidančiais eterinių aliejų mišiniais. Ant švarios medvilnės atraižų gabalėlių užlašinkite po kelis lašus Pipirmėtės, Eukalipto, Citrinų, Citrinžolės eterinių aliejų, ir padėkite juos tose vietose, kuriose įtariate esant pelių. Taipogi iš minėtų aliejų galite pasigaminti purškiklį su eterinių aliejų mišiniu, ir jį taipogi purkšti graužikų galimai lankomose garažo vietose. Purškiklis gaminamas taip – vienas puodelis vandens arba alkoholio, 2 Šaukštai bet kokio aliejaus, ir 15-20 lašų minėtų eterinių aliejų mišinio (po 4-5 lašus kiekvieno eterinio aliejaus). Šią priemonę ypač rekomenduojame tiems, kurie turi mažų, smalsių, net ir garaže viską randančių vaikų bei tiems, kas turi šunų. Rinkitės prevencines graužikų atbaidymo priemones – natūralius eterinius aliejus.