Eteriniai aliejai buityje

Eteriniai aliejai buityje

Eteriniai aliejai  yra naudingi ne tik fizinei bei dvasinei sveikatai, jie puikiai gali pasitarnauti ir buityje, kaip natūralūs valikliai, puoselėjantys namų aplinką bei akimirksniu normalizuojantys patalpos energetinį balansą. Eteriniai aliejai taipogi yra stipriausi natūralūs antiseptikai, dar jie apsaugo nuo infekcijų, virusų, mikrobų, bakterijų, grybelių, pelėsio, todėl išmintingos šeimininkės sumaniai išnaudoja visas aromatingųjų ekstraktų nuostabiąsias galias. Štai kokiomis eterinių aliejų panaudojimo galimybėmis norėtume pasidalinti:


  • Grindų priežiūra. Plaudami grindis, į 1 litrą švaraus vandens įlašinkite 3-5 lašus eterinio aliejaus ( 10 litrų kibirui vandens – 35 lašai) ir gerai išmaišykite.  Jei turite tikslą sunaikinti mikrobus ir bakterijas, esančias ant grindų  ir išvalyti patalpos orą, naudokite Arbatmedį arba Eukaliptą. Nuotaiką savo gaivia energija gerina citrusiniai eteriniai aliejai – Apelsinas, Laimas, Greipfrutas ir kt., o ramiam poilsiui bei atsipalaidavimui nuteikia Levanda bei Ramunėlė. Eterinio aliejaus aromatą geriausiai rinktis intuityviai, pasikliaujant savo uosle – eterinio aliejaus skleidžiamas kvapas visų pirma turi kelti teigiamas asociacijas.
  • Dulkių valymas. Į patogų indą pripilkite vandens, įberkite žiupsnelį druskos, įlašinkite mėgstamo eterinio aliejaus (1 litrui vandens pakaks 5 lašų) ir sudrėkinkite šiame tirpale servetėlę. Šiam valymo būdui higieniškiau naudoti ne medžiagines, o vienkartines valymui skirtas servetėles. Rezultatas - nepriekaištinga tvarka ir energetinė būsto švara, kviečianti mėgautis buvimu namuose.
  • Būsto oro valymas. Natūralus virusus bei blogą namų energetiką naikinantis eterinių aliejų poveikis žinomas jau nuo seno, o tiems, kurie saugo savo namų erdvę, labai praverčia ir šiandien. Į vandens purškiklį įpilkite švaraus vandens ar hidrolato, įberkite žiupsnelį druskos ir įlašinkite po porą lašų Eukalipto, Arbatmedžio bei Mėtos eterinių aliejų. Mišiniu purkškite ne tik orą, bet ir kilimus, minkštus baldus. Tokiu pat būdu galite išvalyti ir automobilio orą bei dezinfekuoti tekstilines automobilio sėdynes. Ši priemonė puikiai kovoja su dulkių erkutėmis, apvalo orą nuo virusų, bakterijų bei grybelių. Valant neigiamą namų energetiką, pvz., kuomet kyla kivirčai ar norisi apsivalyti po nemalonaus svečio vizito, labai praverstų Citrinos, Kipariso, Frankincenso, Kadagio, Pipirmėtės, Apelsino ar Rozmarino eteriniai aliejai bei jų mišiniai. Pasirinkimas išties platus, visi šie aromatingieji ekstraktai geba balansuoti namų energijas bei aplinkos vibracijas, o jų teigiamas poveikis juntamas akimirksniu. Taipogi su minėtais eteriniais aliejais galite plauti ir būsto grindis, nes jose taip pat kaupiasi neigiamos energijos, pilnam namų apsivalymui ir ramybės jausmui nepagailėkite savo laiko ir jėgų.  
  • Virtuvė. Geriausiai nepageidaujamus virtuvės kvapus neutralizuoja prieskoniniai eteriniai aliejai, tokie, kaip Kardamonas, Cinamonas, Gvazdikėlis, Lauras, Imbieras, Rozmarinas, Bazilikas, Mairūnas. Be prieskonių aromatų, Jums į pagalbą pasiruošęs ateiti ir gaivusis Apelsinas bei Citrina, jie taipogi efektyviai slopina virtuvės kvapus.  
  • Indų plovimas. Į kuo natūralesnį skystą indų ploviklį įlašinkite Citrinos, Arbatmedžio, Pušies, Kadagio arba Mėtų eterinio aliejaus (100 ml indų ploviklio pakanka 10 lašų). Toks ploviklis ne tik gerai išplaus Jūsų indus, bet ir sunaikins mikrobus bei bakterijas. 
  • Tiek virtuvę, tiek vonios kambarį reikia reguliariai ir gerai valyti. Jei norite, kad vonios ir virtuvės paviršiai būtų švarūs, pasitelkiant tik natūralias priemones, naudokite natūralius valiklius, į juos įlašinę ir gerai išmaišę Arbatmedžio, Citrinos, Citrinžolės, Citronelių eterinių aliejų. Šie ekstraktai naikina mikrobus bei bakterijas, kurių gausu ant paviršių, dezinfekuoja, tokie valikliai yra saugūs ir draugiški aplinkai. 
  • Pelėsio naikinimas. Pelėsį geriausia naikinti Arbatmedžio eteriniu aliejumi, nes jis turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių. Į purškiklį lygiomis dalimis įpilkite vandens, acto ir įlašinkite Arbatmedžio eterinio aliejaus. Prieš naudojimą sumaišykite ir šiuo mišiniu purkškite pelėsio pažeistas vietas, mišinys tegul įsigeria ir natūraliai išdžiūva.
  • Eteriniai aliejai taip pat gali atgaivinti ir Jūsų kilimą. Valgomosios sodos pakelį supilkite į sandariai uždaromą plastikinę, o dar geriau– stiklinę dėžutę ar indelį, įpilkite 10-20 lašų eterinio aliejaus (rekomenduojame dezinfekuojančius aliejus, tokius, kaip Arbatmedžio, Pušies, Citrinos, Citrinžolės), gerai sumaišykite turinį ir leiskite 7 dienas aliejui gerai įsigerti į sodą. Prieš naudodami, papurtykite uždarytą indelį ir sodos - eterinio aliejaus mišiniu pabarstykite kilimą. Keletą valandų leiskite mišiniui pabūti ant kilimo, o po to tiesiog viską išsiurbkite dulkių siurbliu. Po šios kilimo SPA procedūros pastebėsite, kaip atsigavo jo spalvos bei tekstūra.
  • Skalbimas.  Į kuo natūralesnę skalbimo priemonę (skystą rūbų ploviklį ar skalbimo miltelius) įlašinkite 5 lašus mėgstamo eterinio aliejaus – išskalbti rūbai kvepės Jūsų pasirinktu aromatu. Jei neapsisprendžiate aromatų gausoje, ką išsirinkti, išmėginkite Greipfruto, Levandų ir Citrinų mišinį, jis gaivus ir atpalaiduojantis, na, ir žinoma, labai kvepia. Tekstilę, kurioje kaupiasi ypatingai daug mikrobų, bakterijų bei kvapų (virtuvės, vonios, tualeto  valymo šluostes, grindų valymo šluostes) prieš skalbiant reikia pamirkyti skalbimo priemonės (miltelių ar skysto skalbiklio) ir Citrinų, Citronelių arba Arbatmedžio eterinio aliejaus ir karšto vandens mišinyje. (litrui vandens- 5-6 lašai eterinio aliejaus)
  • Dėmių šalinimas. Dėmę (riebalų ar šviežių vaisių) reikia suvilgyti neskiestu Citrinų, Citronelių, Mėtos, Levandos arba Kadagio eteriniu aliejumi, leisti jam 5- 10 minutes įsigerti, ir po to drabužį išskalbti įprastai skalbimo mašinoje arba rankomis.
  • Drabužių aromatizavimas. Ant sauso medžio gabalėlio, porėto, gerai drėgmę sugeriančio akmenuko ar į nedengiamą indelį su druska lašiname po 5 lašus Levandų, Pačiulių ir Bergamotės eterinių aliejų ir dedame į spintos kamputį ar nešvarių rūbų krepšį skalbykloje. Jei po ranka neturite nei medžio, nei akmenukų, spintų aromatizavimui galite naudoti paprasčiausias švarios medvilnės atraižas, suvilgytas minėtu mišiniu arba bet kokiu Jūsų mėgstamu eteriniu aliejumi. Dėkite pakvėpintas atraižas tarp švarios patalynės ar drabužių, kvapui išgaravus, vėl užlašinkite kelis lašelius, ir tokiu būdu Jūsų spintos turinys bus nuolat aromatizuojamas. Beje, kandys labai nemėgsta Levandų eterinio aliejaus aromato, tad stalčius ar lentynas, kuriuose laikote vilnonius rūbus, drąsiai kvėpinkite Levandomis.
  • Avalynės priežiūra. Paimkite švarios medvilnės atraižų arba popierines servetėles, sulankstykite jas ir aromatizuokite keliais lašais mėgstamo eterinio aliejaus, pavyzdžiui, Citrinžolės. Jei norite panaikinti grybelį, naudokite Arbatmedžio eterinį aliejų. Patalpinkite aromatizuotas atraižas ar servetėles į batų vidų, ir palikite kelioms valandoms, o dar geriau, per naktį.  Ši procedūra naikina nemalonų batų kvapą, taipogi tai puiki grybelio profilaktinė priemonė, ypač tai avalynei, su kuria sportuojama ar kuri dažnai peršlampa. Taipogi, jei mėgstate lankytis viešuose baseinuose, saunose,  priešgrybelinė baseino šlepečių dezinfekcija Arbatmedžio eteriniu aliejumi irgi yra labai naudinga. Na, ir žinoma, avalynę aromatizuoti galite ir keičiantis sezonams, kai dalis avalynės rūšiuojama laukti kito sezono pradžios. 
  • Kompiuterio priežiūra. Ant žmogaus rankų gausu mikrobų ir bakterijų, todėl ir kompiuterio klaviatūrą bei pelytę reikia kuo dažniau valyti, dezinfekuoti, ypač, kai kompiuteriu naudojasi visa šeima. Švarią servetėlę suvilgykite spirite ir užlašinkite ant jos kelis lašus Arbatmedžio eterinio aliejaus, štai ir viskas. Kruopščiai nuvalykite kompiuterį, ir leiskite priemonei natūraliai nudžiūti. 
  • Naminiai gyvūnai. Visi, turintys mylimų naminių gyvūnų, žino, kad kartais tenka priprasti ir prie nemalonaus kvapo. Geriausiai naminių gyvūnų kvapus natūraliai mažina Apelsinų eterinis aliejus, patalpas aromatizuokite įprastais būdais – su eterinių aliejų garintuvais, eterinių aliejų lempomis bei purškikliais (į vandenį lašiname maždaug 5 lašus Apelsinų eterinio aliejaus ir purškiame orą bei tekstilę– užuolaidas, minkštus baldus, apklotus, pagalvėles). Citrusiniai eteriniai aliejai yra šalto spaudimo, todėl gali palikti dėmes ant šviesių audinių, būkite atsargūs.
  • Apsauga nuo vabzdžių namuose. Į eterinių aliejų garintuvą įpilame vandens ir įlašiname Gvazdikėlių, Citrinžolės, Pelargonijos bei Arbatmedžio eterinių aliejų mišinio. Galima naudoti jau pagamintą mišinį Vabzdžiams Stop. Proporcijos – 5 kvadratiniams metrams reikia  1 lašo eterinių aliejų mišinio, tad maždaug 20 kvadratinių metrų patalpai prireiks 4 lašų mišinio į eterinių aliejų garintuvą. Jei būste atsirado skruzdėlių, jų takus reikia suvilgyti Arbatmedžio, Mėtos bei Levandų eterinių aliejų mišiniu (100 ml vandens ir 10 lašų mišinio). 

Trumpos, bet naudingos įžvalgos, kaip nepasiklysti eterinių aliejų gausoje bei jų naudojimo buityje galimybėse. Tikimės, kad atradote kažką naudingo savo mylimiems namams, jų puoselėjimui bei visos šeimos gerovei, kuomet galima mėgautis švara, ramia namų atmosfera, atsipalaidavimu bei maloniais aromatais.