Eterinių aliejų naudojimas

Eterinių aliejų naudojimas

Nuostabus natūralių eterinių pasaulis sulaukia vis daugiau susidomėjimo ir jo gerbėjų ratas sparčiai plečiasi. Mes jaučiame apčiuopiamą eterinių aliejų poveikį mūsų jausmams bei kūnui, todėl mielai renkamės kokybę iš Gamtos išteklių. Na, o kadangi dažnai esame naujokai šioje sferoje, natūralu, kad ieškome labiausiai mums tinkančių aromatingųjų ekstraktų panaudojimo galimybių. Kaip eteriniai aliejai atsiskleidžia visa savo jėga ir kaip juos išradingai pritaikyti  prie mūsų individualių poreikių?

 

Kiekvienas iš pasirinktų eterinių aliejų turi kelti tik geras emocijas. Jei to nėra – tai ne mūsų aromatas, net jei jis yra rekomenduojamas, kaip ypatingai naudingas. Kai mūsų uoslė atmeta kurį nors ekstraktą, tai vyksta ne šiaip sau, vadinasi, jis mūsų organizmui netinka – iš jo nebus naudos nei psichologinei, nei fizinei sveikatai, o nuo mums nemalonaus kvapo suges nuotaika ar net įsiskaudės galva. Ką tokiu atveju daryti? Gerbti savo kūno signalus, įsiklausyti į jo poreikius ir ieškoti savo eterinių aliejų aromatų – ekstraktų gausoje mūsų tikrai laukia tas ar tie eteriniai aliejai, kurie gerins mūsų savijautą ir vertingai tarnaus mūsų dvasinei bei fizinei gerovei. 

 

Dar vienas eterinių aliejų naudojimo aspektas – nepadauginkime jų. Eterinių aliejų poveikis yra homeopatinis – ir mažas kiekis puikiai gydo bei rūpinasi mumis. Todėl perdozuoti tikrai neverta- visų pirma dėl jų itin stiprios koncentracijos. Pernelyg didelis kiekis gali nudeginti odą, gali prasidėti galvos svaigimas bei stiprus pykinimo jausmas. Aromaterapijos specialistai rekomenduoja 1-2% eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio koncentraciją, maksimali koncentracija suaugusiems yra 8%. 

 

Prieš naudojant eterinį aliejų ar eterinių aliejų mišinį, būtinai atlikime jo toleravimo testą – ant vidinės riešo pusės užtepkime nedidelį kiekį skiesto eterinio aliejaus, ir stebėkime, ar neatsirado paraudimas, išbėrimas, niežulys ar kitos alerginės reakcijos. Jei taip nutinka, šio eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio nenaudokime. 

 

Dažniausiai eteriniai aliejai naudojami eterinių aliejų garintuvuose, eterinių aliejų žvakidėse, inhaliacijoms, masažams, vonioms, pirtims, buityje bei kaip kosmetikos priemonių vertingieji papildai.

 

Eterinių aliejų garintuvai. Naudodami juos, galime išvalyti patalpos orą, tonizuoti nervų sistemą, atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos ar patiriant stresą, taip pat medituojant, norint greičiau užmigti, ar priešingai, sukoncentruoti protą – poreikių ir gyvenimiškų situacijų yra įvairiausių, kaip ir įvairiausių eterinių aliejų ar jų mišinių, padedančių mums gerai jaustis skirtingomis aplinkybėmis. Šis aromaterapijos būdas yra pats populiariausias dėl paprasto naudojimo. Galime įsigyti įvairiausiais principais veikiančių eterinių aliejų garintuvų, pradedant paprasčiausiais, baigiant garintuvais, pagamintais pagal naujausias technologijas.

  • Prieš naudojant eterinių aliejų garintuvą ar eterinių aliejų žvakides, reikia gerai išvėdinti patalpą, o pačios aromaterapijos metu uždaryti langus. 
  • Eterinių aliejų garintuvą,  kuriam naudojamas vanduo, užpildome instrukcijoje nurodytu kiekiu vandens ir įlašiname 3-5 lašus eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio. 
  • Minimali aromaterapijos trukmė – 15 minučių, maksimali – 2 valandos (trumpi aromaterapijos seansai yra veiksmingesni, nei ilgalaikiai).
  • Nepalikime nakčiai įjungto eterinių aliejų garintuvo – net miegą skatinantys, harmonizuojantys bei atpalaiduojantys eteriniai aliejai gali veikti erzinančiai. 

Vandens-eterinių aliejų purškikliai. Aromatizuoti patalpas, patalynę bei išvalyti orą nuo virusų ir bakterijų galime paprasčiausiu vandens purškikliu. Kambario bei patalynės, kurioje miegame,  aromatizavimui į purškiklį su 100 ml vandens įlašiname 5-10 lašų eterinio aliejaus arba eterinių aliejų mišinio ir kartas nuo karto papurkškime orą. Patalynę apipurkšti pakanka vieną sykį keliais papurškimais, prieš einant miegoti. Kambario oro valymui eteriniais aliejais, pasižyminčiais antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, vandens-eterinio aliejaus mišinio koncentracija turi būti didesnė – 100 ml vandens reikėtų 10-15 lašų, vaikų kambario oro valymui 100 ml vandens – 5-7 lašai eterinio aliejaus.

 

Inhaliacijos. Jos padeda greičiau išgyti, esant sezoniniam peršalimui, pasižymi antivirusiniu bei antibakteriniu poveikiu, be to, gerina psichologinę bei emocinę būsenas, stimuliuoja protinę veiklą. Šaltos inhaliacijos – kuomet eteriniai aliejai įkvepiami tiesiai iš buteliuko ar lašinami ant rūbų, servetėlės ar specialaus eterinių aliejų medaliono. Šis metodas patogus, esant ne namie ar kai reikia greitos pagalbos – negalint sukoncentruoti dėmesio, patiriant stresą, kosėjant, esant pykinimui ir pan. Karštoms inhaliacijoms, labai padedančioms nuo peršalimo, naudojami inhaliatoriai arba šiltas, iki 45 laipsnių, maždaug 2 litrų vandens indas su 2- 3 lašais (vaikams pakanka 1-2 lašų) eterinio aliejaus arba eterinių aliejų mišinio. Atliekant vandens-eterinių aliejų garų inhaliacijas, galvą reikia apkloti dideliu rankšluosčiu. Tokios procedūros trukmė – iki 10 minučių. Po karštų inhaliacijų reikia ramiai ilsėtis, todėl geriausia jas atlikti prieš miegą. 

 

Aromaterapinės vonios. Atpalaiduojančios, tonizuojančios, liekninamosios, anticeliulitinės, nuo galvos skausmo, migrenos – vandenyje su aromatingais eteriniais aliejais  pilnavertiškai pailsime, pasikrauname energijos bei sveikstame nuo įvairiausių negalavimų. Aromaterapinėms vonioms taip pat galioja kelios taisyklės:

  • Prieš gulant į aromaterapinę vonią, reikėtų nusiprausti po dušu.
  • Vonios temperatūra – vėsios ir karštesnės vonios tonizuoja, šiltos – atpalaiduoja.
  • Eterinius aliejus aromaterapinei voniai būtina skiesti – jūros druska, medumi, baziniu aliejumi, pienu ar natūraliu jogurtu. Neskiesti eteriniai aliejai netirpsta vandenyje ir kūnas jų neįsisavina, tad iš tokios vonios turėtume mažai naudos.
  • Saikas – aromaterapinei voniai pakanka 3-5 lašų eterinių aliejų ar eterinių aliejų mišinio.
  • Aromaterapinėse vonioje nesinaudokime šampūnais ir kitomis kosmetinėmis priemonėmis.
  • Aromaterapinės vonios trukmė – iki 20 minučių.

 

Masažai su eteriniais aliejais padeda įveikti įvairiausius kūno negalavimus, tokius, kaip  skausmas, reumatas, varikozė, raumenų maudimas, peršalimas ir t.t. Taip pat tokie masažai lieknina, stangrina odą, mažina strijas, celiulitą ir randus, atpalaiduoja,  gerina psichologinę būseną bei uždega romantišką atmosferą – visas masažų su eteriniais aliejais galimybes sunku ir įvardyti. Jei šias procedūras atliekame pirmą kartą, štai ką turime žinoti:

  • Prieš atlikdami masažą su eteriniais aliejais, pagalvokime, kokio efekto iš jo tikimės. Vieni eteriniai aliejai stipriai tonizuoja, didina budrumą, energiją, kiti atpalaiduoja, ramina, padeda užmigti, dar kiti žadina geismą, romantiškus jausmus. Todėl pravartu pasidomėti, kuo būtent naudingas mūsų turimas eterinis aliejus ar eteriniai aliejai, jų mišiniai, kaip masažo metu jie veikia mūsų sąmonę ir kūną.
  • Eteriniai aliejai pasižymi itin stipria koncentracija, todėl neskiestų jų negalima naudoti, nei suaugusiems, nei juo labiau vaikams. Paprastai masažui naudojamas kiek pašildytas (jokiu būdu ne karštas) bazinis aliejus (pavyzdžiui, Jojoba, Migdolų) arba neutralus kremas, neturintis intensyvaus kvapo. 1 valgomajam šaukštui (tai būtų 15ml) bazinio aliejaus arba kremo užtenka 3-5 lašų eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio. Vaikų masažams lašiukų reikia per pusę mažiau -  1 valgomajam šaukštui bazinio aliejaus ar kremo pakaks  1-2 lašų eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio.

 

Pirtis.  Karštu garu alsuojančios, apvalančios kūną, sielą bei protą pirties procedūros turi platų ištikimų gerbėjų būrį, ir dažnas pirties mylėtojas ne veltui turi mėgstamus eterinius aliejus. Jie padeda dar geriau pašalinti toksinus, išvalyti kvėpavimo takus bei žadina teigiamas emocijas, nuskaidrina sąmonę – po geros aromaterapinės pirtelės tampame, lyg naujai gimę.  Eterinius aliejus pirtyje geriausia naudoti taip:

  • Svarbiausia, jokiu būdu negalima šlakstyti eterinių aliejų įkaitintų pirties akmenų - taip žūva visos gerosios eterinių aliejų savybės. Įkaitę eteriniai aliejai pradeda rūkti, smilkti, vietoj vertingų išskiria nuodingas medžiagas ir gali sukelti net galvos skausmą ar pykinimą.
  • Pirtyje eterinius aliejus galime lašinti į specialius, pirčiai skirtus akmeninius indus. Juos pripildome šiltu vandeniu, lašiname eterinius aliejus (kiekis priklauso nuo indo talpos), ir statome tokį indą ant viršutinių pirties gultų. Taip pat prekyboje yra specialūs pakabinami indai bei fontanėliai vandeniui-eteriniams aliejams. Įkaitusio pirties oro temperatūros visiškai pakanka išsiskleisti eteriniams aliejams visa savo jėga ir apdovanoti mus savo išskirtinėmis galiomis. 
  • Daugelis pirties gerbėjų mėgsta merkti vantas į vandenį, praturtintą eteriniais aliejais, ir kaip reikiant išsivanoti. Šiai puikiai procedūrai prireiks maždaug 3 litrų talpos dubenio vandens, į kurį lašiname 3-4 lašus eterinio aliejaus.
  • Grožio procedūros pirtyje – kūno šveitimas, anticeliulitinis masažas, plaukų kaukės, įvairiausi kremai bei losjonai po pirties – visą pirtyje naudojamą kosmetikos turinį galime praturtinti keliais lašais eterinių aliejų, tarnaujančiais, kaip ypatingai puoselėjančiais kūną ir didinančiais grožio procedūrų efektyvumą naudingais ekstraktais.

 

Kosmetikos priemonės. Eteriniais aliejais aromatizuokime kūno, veido bei plaukų priežiūros priemones. Eteriniai aliejai gydo plaukus, suteikia jiems ypatingo žvilgesio, skatina augimą, todėl keletą kvapiųjų ekstraktų lašų įlašinkime į šampūnus, plaukų balzamus, kondicionierius, kaukes. Tą patį galime padaryti ir su kūno losjonais, kremais, naudojamais anticeliulitiniam masažui, odos stangrinimui bei pilnaverčiam maitinimui bei kremais, tonikais, serumais, valymo priemonėmis veido priežiūrai – rezultatas nuostabus! Eteriniai aliejai išlygina smulkias raukšleles, giliai maitina, stangrina, skaistina, atgaivina veido odą, kovoja su spuogais – aromatingieji ekstraktai yra rimti pagalbininkai grožio srityje bet kurio amžiaus moterims.

 

Namų vaistinėlė – eteriniai aliejai gelbsti, jei reikia dezinfekuoti nedideles žaizdeles, įpjovimus, nubrozdinimus. Taip pat jie padeda, esant uždegimams, sumušimams, vabzdžių įgėlimams, patinimams, pabrinkimams, išbėrimams ir net egzemai. 

  • Esant uždegimams, migrenai, galime naudoti šaltus eterinių aliejų kompresus. Į 0,5 litro šalto vandens įlašiname 2-3 lašus eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio, suvilgome medvilninį ar drobinį rankšluostuką, ir dedame ant skaudamos kūno vietos.
  • Esant skausmui, sumušimams, naudojame šiltus eterinių aliejų kompresus. Į 0,5 litro šalto vandens įlašiname 2-3 lašus eterinio aliejaus ar eterinių aliejų mišinio, suvilgome medvilninį ar drobinį rankšluostuką, ir dedame ant skaudamos kūno vietos.

 

Buitis. Namų ruošoje taip pat kuo puikiausiai galime pritaikyti eterinių aliejų naudingąsias savybes, pradedant patalpų aromatizavimu. 

  • Jau žinome, kad eteriniai aliejai turi visą gamą skirtingų savybių, todėl, kvėpindami namus, galime sukurti vis kitokią atmosferą – protinio darbo, poilsio, atsipalaidavimo, žaidimų, energijos ar romantikos. 
  • Kai kurie eteriniai aliejai pasižymi dezinfekcinėmis, antibakterinėmis savybėmis, todėl tarnauja, kaip natūralūs virtuvės ar vonios kambario paviršių valikliai. 
  • Eteriniais aliejais galime aromatizuoti drabužių spintas, patalynę ar komodų stalčius.
  • Kvapusis vanduo, hidrolatai, praverčia, lyginant drabužius – vietoje įprasto vandens lygintuve naudodami hidrolatą, džiaugsimės natūraliai kvapniais skalbiniais. 
  • Eterinius aliejus galime naudoti skalbiant drabužius ar rūbų džiovyklėje.
  • Jie praverčia, plaunant grindis ar šluostant dulkes – taip apvalome namų energetiką. 
  • Eteriniai aliejai ir jų mišiniai apsaugo nuo vabzdžių namuose.
  • Eteriniai aliejai naikina nepageidaujamus naminių gyvūnėlių kvapus.

 

Automobilio aromatizavimas. Malonu, kai automobilyje skaniai kvepia. Transporto priemonę galime aromatizuoti ir natūraliais eteriniais aliejais – dabar galima įsigyti specialiai automobiliams sukurtų eterinių aliejų garintuvų bei medalionų eteriniams aliejams. Aromatizuojant automobilį galioja tik viena, bet labai svarbi taisyklė – venkime aromatų, skatinančių poilsį, miegą ir mažinančių budrumą. Automobiliui geriausiai tinka eteriniai aliejai, padedantys susikaupti, išlaikyti dėmesį ir sutelktą protą. 

 

Tiek trumpai apie eterinių aliejų panaudojimo galimybes mūsų kasdieniniame gyvenime. Linkime Jums gražių dienų ir tvirtos draugystės su Gamtos dovanomis – natūraliais  eteriniais aliejais! Mėgaukimės jų aromatais, skleidžiančiais naudą kūnui, sielai, mintims bei energijai – kvapiuose ekstraktuose rasime visą amplitudę nuostabiausių savybių, praverčiančių kiekvienam iš mūsų!