Eterinių aliejų nauda psichologinei būklei

Eterinių aliejų nauda psichologinei būklei

Eteriniai aliejai veikia ne tik fizinį kūną, bet ir protą, emocijas, aplinką, kurioje mes gyvename. Mokslininkų jau seniai įrodyta, kad viskas aplinkui ir mes patys esame energija, kuri turi tam tikrus dažnius, vibracijas. Vibruoja mūsų kūnas, vibruoja ir augalai. Eteriniuose aliejuose taip pat fiksuojamos augalų vibracijos, kurios labai teigiamai veikia organizmą, išvalo aurą, energetinius laukus, aplinkos vibracijas. Kiekvienas eterinis aliejus savo sudėtyje saugo vis kitokią informaciją bei unikalias savybes, galinčias labai padėti žmonėms, išgyvenantiems sudėtingas būsenas arba norintiems pajusti dar didesnę darną su savimi ir supančiu pasauliu. Tad panagrinėkime eterinių aliejų sukauptus turtus – pažvelkime, kaip jie galėtų pagelbėti mūsų psichologinei būsenai bei įtakotų gerą emocinę sveikatą:

  • Levandų eterinis aliejus harmonizuoja, ramina, padeda kūnui ir protui atsipalaiduoti, gerina nuotaiką. Tai aromatas, padedantis atrasti pusiausvyrą, vidinę ramybę, atstatantis jėgas bei subalansuojantis protą, jausmus. Levanda skatina švelnumą, atidumą, meilę sau ir aplinkai bei mažina susijaudinimo, depresijos simptomus, neigiamas emocijas, agresiją. Esant nemigai, Levandų eterinis aliejus bene geriausiai iš visų ekstraktų kovoja su šiuo reiškiniu – jis labai gerina miego kokybę ir skatina pilnavertį poilsį.
  • Ramunėlių eterinis aliejus suaktyvina miego hormonus, todėl padeda lengvai užmigti, kokybiškai pailsėti ir prabusti žvaliems– tai vienas veiksmingiausių eterinių aliejų nuo nemigos tiek vaikams, tiek suaugusiems. Raminantis, atpalaiduojantis, mažinantis įtampą Ramunėlių aromatas palengvina nerimo, nestabilumo, pykčio,  įaudrintos psichikos būsenas bei depresijos simptomus. Šis eterinis aliejus natūraliai didina rytinio kortizolio kiekį, padeda susikoncentruoti, gerina nuotaiką, skatina taikų buvimą su savimi bei saugumo jausmą. Ramunėlių eterinis aliejus dažnai naudojamas,  norint nuraminti hiperaktyvius vaikus. Tinka net kūdikiams nuo 3 mėnesių amžiaus.
  • Apelsinų eterinis aliejus skatina džiaugsmą, šventinę nuotaiką, susižavėjimo atmosferą, sušildo ir įkvepia. Apelsino aromatas atpalaiduoja ir ramina, mažina pulsą. Šis eterinis aliejus gerina psichologinę bei emocinę būsenas, didina energiją, jaudina bei padeda, esant lėtiniam stresui, depresijai bei blogai nuotaikai. Taip pat Apelsinas garsėja kaip natūralus afrodiziakas, didinantis žemą libido tiek vyrams, tiek moterims.
  • Citrinų eterinis aliejus gerina nuotaiką, vėsina, gaivina protą ir emocijas, ramina nervus, slopina nerimą, depresijos bei streso simptomus. Citrinų eterinis aliejus padeda, esant psichiniam išsekimui bei atminties sutrikimams, taip pat jis stiprina dėmesio koncentraciją, susikaupimą bei vidinę energiją. Tai kūrybingų žmonių plačiąja prasme ekstraktas, skatinantis aktyvią saviraišką ir padedantis neperdegti.
  • Greipfrutų eterinio aliejaus aromatas pakylėja, praskaidrina nuotaiką, padeda įveikti stresą ir dovanoja ramybės, atsipalaidavimo pojūtį. Greipfrutas padeda sutelkti dėmesį, padidina budrumą, energiją, motyvaciją, mažina psichinį nuovargį, depresiją, smegenų rūką, rytinį mieguistumą bei blogas, prislėgtas nuotaikas. Taip pat Greipfrutas mažina pyktį, nepasitenkinimą, susierzinimą – šio eterinio aliejaus lakiosios dalelės sužadina lengvą euforiją, pakylėja virš neigiamų emocijų įtakos.
  • Bergamotės eterinis aliejus gaivina ir stimuliuoja, sukuria lengvą, nuotaikingą atmosferą. Tai energijos atsinaujinimo eterinis aliejus, mažinantis nerimo, depresijos, streso būsenas, taip pat liūdesį, apatiją, letargiją. Bergamotė taip pat padeda, esant miego sutrikimams, ji ramina ir padeda užmiršti rūpesčius.  Šis eterinis aliejus savo žaisminga ir lengva aromato charakteristika labai tinka pesimistiškai mąstantiems žmonėms, norintiems keisti savo požiūrį į supantį pasaulį ir save.
  • Laimo eterinis aliejus praskaidrina nuotaiką beveik akimirksniu. Jo aromatas šviežina tiek protą, tiek jausmus, tiek bendravimą su aplinkiniu pasauliu ir pažadina vidinės energijos resursus. Laimas gerina atmintį, padeda susikoncentruoti, praskaidrina sąmonę, tonizuoja, išlygina emocijas ir šalina perdėto streso jausmus, nuovargį bei abejingumą. Šis eterinis aliejus labai tinka, norint pakeisti aplinkos mikroklimatą ar sukurti šventinę nuotaiką.
  • Mėtų eterinis aliejus atstato jėgas ir padeda, esant emociniam išsekimui, nuovargiui ar išsiblaškymui, patiriant stresą. Tai stimuliuojantis eterinis aliejus, didinantis energijos lygį, gerinantis koncentraciją, atmintį, sutelkiantis protą ir išbudinantis. Jis ramina dvasią ir protą, atgaivina sielą, žadina teigiamas emocijas bei didina intuicijos galią. Taip pat Mėta padeda įveikti įvairiausias baimes bei vidinius konfliktus, vėsina įaudrintus jausmus. Šis eterinis aliejus savo poveikiu yra panašus į Pipirmėtės eterinį aliejų, tačiau daug švelnesnis, todėl tinkamas naudoti vaikams.
  • Pipirmėčių eterinis aliejus atpalaiduoja, gerina susikaupimą, atmintį, kelia energiją ir budina. Pipirmėtės eterinis aliejus ramina dvasią, psichologinį nuovargį ir depresiją, atgaivina sielą, stimuliuoja proto aštrumą, gerina koncentraciją, žvalina, gerina intuiciją, mažina nežinomybės baimę, padeda įveikti vidinius pasipriešinimus, vėsina ir ramina protą. Pipirmėčių eterinio aliejaus poveikis yra panašus į Mėtų eterinio aliejaus, tik yra daug stipriau išreikštas, aštresnis, intensyvesnis, todėl Pipirmėtės nerekomenduojama naudoti vaikams, nes jų nervų sistema yra jautresnė, nei suaugusiųjų.
  • Baziliko eterinis aliejus yra vienas stipriausių tonizuojančių ekstraktų, jis praskaidrina nuotaiką, energizuoja bei skatina protinę veiklą. Bazilikas nuostabiai ramina nervus, ir tuo pačiu suaktyvina psichinį aiškumą, sustiprina budrumą. Taip pat jis įtakoja emocinę ir psichologinę ištvermę, stiprina dvasiškai, vysto intuicijos galias, padeda rasti išeitį iš bet kokios padėties. Šis eterinis aliejus padeda pavargusiems bei jaučiantiems liūdesį – jo aromatas didina savivertę, pasitikėjimą savo jėgomis, padeda adekvačiai vertinti save,  kovoti su kompleksais ir sėkmingai įveikti juos.
  • Rozmarino eterinis aliejus stiprina protinę veiklą, budrumą, padeda susikoncentruoti ir įsiminti informaciją, skatina minčių aiškumą, taip pat saugo nuo protinio pervargimo. Rozmarinas didina gyvybinę energiją, stimuliuoja aktyvumą bei veiklumą, padeda įveikti psichologinius barjerus, nepasitikėjimą savimi ir šalina neigiamas nuotaikas.
  • Mairūno eterinis aliejus yra naudojamas nervų sutrikimų profilaktikai. Šis eterinis aliejus kovoja su nerimu, kurį iššaukė sudėtingi įvykiai. Mairūnas pasižymi stipriomis raminamosiomis savybėmis - sedatyviniu poveikiu. Atpalaiduoja, harmonizuoja miegą ir šalina chroniško nuovargio jausmą. Šis eterinis aliejus slopina jausmų aštrumą ir padeda juos kontroliuoti.
  • Pelargonijų eterinis aliejus subalansuoja emocijas, mažina nuovargį bei gerina nuotaiką. Šio eterinio aliejaus aromatas yra pakylėjantis, energizuojantis ir įkvepiantis, skatinantis pozityvumą ir geros psichologinės sveikatos jausmą. Pelargonija atpalaiduoja nuo stresinių būsenų bei padeda pasijusti žymiai geriau, kai išgyvename nemalonius pojūčius, baimes, įtampą. Pelargonijos eterinis aliejus sukuria optimistinę nuotaiką, atstato vidinę harmoniją, gerina savivertę, todėl jis laikomas vienu geriausių eterinių aliejų kovoje su depresija ir apatija.
  • Ylang-Ylang eterinis aliejus skatina pozityvų požiūrį į gyvenimą bei teigiamas emocijas, jis išblaško liūdnas mintis, mažina stresą, nerimą, įtampą. Dėl stipraus atpalaiduojančio poveikio Ylang-Ylang padeda, esant depresinėms būsenoms, baimėms, pykčiui, dirglumui, įkyrioms mintims. Ylang-Ylang rekomenduojamas nedrąsiems žmonėms, norintiems išreikšti save. Taip pat tai labai jausmingo aromato eterinis aliejus, turintis stiprių afrodiziakinių savybių, praturtinantis emocinį foną ir romantiškoje plotmėje žadinantis intuiciją, švelnumą bei šilumą.
  • Cinamono eterinis aliejus skleidžia atpalaiduojantį aromatą, kuris turi raminamąjį ir kartu tonizuojantį poveikį, mažinantį nervinę įtampą, depresyvius jausmus, alpimą bei nervinį išsekimą. Cinamonas gerina pažinimo funkcijas, atmintį, padeda sukoncentruoti dėmesį. Jis padeda nedrąsiems, introvertiškiems žmonėms atsiskleisti, sušildo sielą, atstato vidinius energijos išteklius. Taip pat Cinamonas padeda atsikratyti persekiojančių baimių, mažina vienišumo pojūtį. Šis eterinis aliejus rekomenduojamas dar ir tiems, kurie kenčia nuo priklausomybės maistui bei piktnaudžiauja saldumynais – Cinamonas mažina alkio pojūtį ir stabilizuoja emocinio valgymo protrūkius. Be to, Cinamono eterinis aliejus yra puikus, stiprus afrodiziakas, žadinantis lytinį potraukį. 
  • Frankincenso eterinis aliejus ramina, atpalaiduoja, lėtina kvėpavimą, skatina vidinį susitelkimą, todėl idealiai tinka meditacijai, maldai, giliems apmąstymas. Frankincenso eterinis aliejus stiprina intuiciją bei vidinį ryšį su savimi. Jis padeda kovoti su stresu, nerimu, depresija, perdėtais išgyvenimais, išsekimu bei nemiga. Taip pat jis gerina atmintį bei dėmesio koncentraciją, skatina mąstyti nuosekliai ir veikti apgalvotai.
  • Santalo eterinis aliejus padeda pasiekti aiškumą, dvasinę ramybę ir sielos gelmes, todėl labai tinka meditacijai, maldai, giliems apmąstymams. Šis eterinis aliejus turi didelę įtaką tiek bendrai kūno savijautai, tiek psichinei sveikatai. Jis atpalaiduoja, gerina nuotaiką, mažina stresines būsenas, nerimą bei depresiją. Taip pat Santalas išlaisvina kūrybines galias ir gelbsti, norint sutelkti dėmesį, sumažinti spontaniškumą, impulsyvumą. Natūralus afrodiziakas, žadina seksualinį potraukį, padeda padidinti libido, gali padėti esant impotencijai.
  • Pačiulių eterinis aliejus atpalaiduoja, ramina bei įžemina, subalansuoja emocijas. Šis eterinis aliejus skatina malonumų hormonų serotonino ir dopamino išsiskyrimą, todėl ypač tinka naudoti, norint atsikratyti negatyvaus požiūrio ar aplinkos poveikio. Pačiulis įtakoja vidinę ramybę bei santaiką su savimi, didina susikoncentravimą, todėl ypač tinka  medituojant. Jis mažina nerimą, stresą, depresijos simptomus, praturtina emociškai bei skatina ramų miegą. Pačiulių eterinis aliejus taip pat veikia kaip afrodiziakas, stimuliuodamas jutimus ir didindamas lytinį potraukį.
  • Vetiverijų eterinis aliejus garsėja savo įžeminančiu, švelniu ir giliai raminančiu aromatu, didinančiu Yin energijos kiekį. Jis skatina pasitikėjimo savimi jausmą, balansuoja emocijas, palaiko dvasinę pusiausvyrą, gerina nuotaiką bei padeda ramiai užmigti. Taip pat šis eterinis aliejus stiprina nervų sistemą, ramina jusles, padeda susikaupti ir įsiminti informaciją. Itin veiksmingas, esant nervingumui, pykčiui, dirglumui, panikai, nerimui, nuovargiui, depresijai bei psichiniam išsekimui.
  • Kardamono eterinis aliejus malšina nervinę įtampą, stimuliuoja, didina koncentraciją, motyvaciją, gerina nuotaiką. Kardamonas padeda, kamuojant stresui, nuovargiui, depresijai – jis nukreipia mintis pozityvia linkme, padeda pajusti egzistencijos malonumą, susitelkti ties įdomiais, gražiais dalykais bei atstato dvasinės energijos išteklius. Taip pat šis eterinis aliejus veikia seksualinį potraukį, sužadina jausmingumą ir aistringumą.
  • Citronelių eterinis aliejus įlieja į gyvenimą džiaugsmo, žvalumo bei lengvumo pojūtį. Šis eterinis aliejus turi natūralių antidepresinių savybių ir gelbsti, esant liūdesiui, nerimui, apatijai, abejingumui bei negatyvioms mintims. Atpalaiduojantis protą, Citronelių eterinis aliejus padeda pažvelgti į gyvenimą nauju žvilgsniu ir įkvepia keisti nusistovėjusią rutiną įdomesne veikla, suteikiančia malonumo.
  • Citrinžolės eterinis aliejus sukuria atgaivos ir atsinaujinimo jausmą, didina energiją. Jis mažina emocinio ir psichinio išsekimo simptomus, bejėgiškumo jausmą, apatiją, pasyvumą, nerimą, nervingumą, dirglumą bei mieguistumą. Citrinžolė ne tik padeda įveikti negatyvias būsenas, bet ir skatina protinį aktyvumą, gerina dėmesio koncentraciją, atmintį ir darbingumą, stimuliuoja reakcijos greitumą ir padeda ryžtis priimti sprendimus.
  • Paprastosios Pušies eterinis aliejus skatina teigiamą požiūrį, žvalina, tonizuoja, atstato jėgas, stabilizuoja psichologinę būseną bei padeda, jaučiant išsekimą. Šis eterinis aliejus naudingas dvasinėms praktikoms, meditacijai, maldai, jis skatina savianalizę ir saviraišką, filosofinį požiūrį į gyvenimą ir atsparumą sunkumams.  Taip pat Parastoji Pušis mažina impulsyvumą, agresyvumą, pesimizmą ir savigailą bei puikiai tinka vidinių resursų atstatymui po sunkių emocinių išgyvenimų.
  • Kadagio eterinis aliejus gerina smegenų veiklą, padeda atpalaiduoti protą ir išvalyti jį nuo įkyrių minčių. Šis eterinis aliejus puikiai tinkamas naudoti religinėse apeigose, dvasinėse praktikose, meditacijai, maldai - tai aurą saugantis ir dvasiškai įkvepiantis ekstraktas. Šiltas, raminantis Kadagio aromatas natūraliai mažina stresą, įtampą, hiperaktyvumą, griaunančias emocijas bei skatina kokybišką poilsį. Taip pat Kadagys padeda įveikti apatiją, tingulį, mieguistumą, nepagrįstas baimes, nuteikia mąstyti pozityviai ir suteikia jėgų.
  • Kipariso eterinis aliejus turi raminamąjį poveikį, jis padeda atrasti vidinę pusiausvyrą, patiriant sunkius išgyvenimus. Kiparisas stabilizuoja emocijas, mažina nuotaikų kaitą, verksmingumą, dirglumą, pykčio priepuolius. Šis eterinis aliejus gerina mąstymo funkcijas, šviesina sąmonę, padeda atsigauti po emocinių, nervinių bei dvasinių krizių.
  • Imbiero eterinis aliejus didina pasitikėjimo savimi jausmą bei entuziazmą. Jis stimuliuoja, šildo, gerina nuotaiką, suteikia energijos, ir tuo pačiu padeda atsikratyti mieguistumo, letargijos, nuovargio bei liūdesio. Imbieras sustiprina dėmesio koncentraciją, nuramina stresines būsenas. Šis eterinis aliejus labai padeda, siekiant greičiau atsigauti dvasiškai po sunkių sukrėtimų.
  • Gvazdikėlių eterinis aliejus sukuria jaukių namų, šventės bei geros nuotaikos atmosferą. Jis suteikia energijos, stimuliuoja smegenų veiklą, ramina nervinį skausmą bei neigiamas emocijas. Tai vienas veiksmingiausių eterinių aliejų, padedančių atsistatyti tiek dvasiškai, tiek emociškai po sunkių ligų, dar Gvazdikėlis gelbsti, esant įtampai bei dideliam protiniam krūviui. Taip pat Gvazdikėlių eterinis aliejus yra ir natūralus, stiprus  afrodiziakas, žadinantis geismą.
  • Morkų sėklų eterinis aliejus didina energijos lygį ir skatina budrumą, todėl labai padeda, esant nuovargiui, silpnumui. Šis eterinis aliejus ramina ir gaivina vienu metu, veiksmingai mažina nerimą bei kitas stresines būsenas. Taip pat Morkų Sėklų eterinis aliejus turi įžeminantį poveikį, jis padeda būti ,,čia ir dabar“, gerai jausti situaciją ir harmoningai ją valdyti.
  • Lauro eterinis aliejus labai padeda moterims, išgyvenančioms sudėtingą menopauzės laiką ar skausmingas menstruacijas– jis ne tik malšina skausmus, bet ir mažina nervingumą bei stresą, būdingus šiems moters gyvenimo periodams.
  • Juodojo Pipiro eterinis aliejus šildo, gerina nuotaiką, įkvepia drąsos ir ryžto. Tai stipriai stimuliuojantis eterinis aliejus, kuris tonizuoja, padeda susikoncentruoti bei ilgai išlaikyti darbingumą. Juodasis Pipiras mažina nerimo bei streso jausmus. Dar viena gera Juodojo Pipiro savybė – jis kovoja su priklausomybėmis, mažina potraukį rūkyti bei padeda atsisakyti šio žalingo įpročio.
  • Pankolio eterinis aliejus atpalaiduoja nervų sistemą, gerina nuotaiką, padeda aiškiai mąstyti, įsiklausyti į save ir priimti  sprendimus. Pankolis skatina vidinę harmoniją, darną su savimi, pasitikėjimą savo jėgomis, emocinį stabilumą bei įsitvirtinimo gyvenime pojūtį.
  • Mirtos eterinis aliejus veikia, kaip profilaktika neuroziniams sutrikimams – Alzheimerio bei Parkinsono ligoms, paniškai baimei, galvos svaigimui, nerimui ir lėtiniam stresui. Šis eterinis aliejus padeda subalansuoti vyrišką ir moterišką kūno energijas, atpalaiduoja pyktį ir vidinius konfliktus.  Naudingas, norint nuraminti protą bei paskatinti sveiką miegą. Mirta ramina nervus, padeda atsipalaiduoti, jaučiant stresą, mažina įtampą, susierzinimą, kančios jausmą bei depresiją. Mirtos eterinis aliejus taip pat pasižymi stipriomis afrodiziakinėmis savybėmis.
  • Miros eterinis aliejus stabilizuoja emocijas, įžemina, gerina nuotaiką ir mažina įtampą.  Tai meditacijų eterinis aliejus, skatinantis dvasinio pabudimo jausmą ir padedantis atsiriboti nuo išorinio chaoso. Miros aromatas didina psichologinį stabilumą bei gerina sugebėjimą susitelkti ties svarbiausiais dalykais, šalina emocinę bei minčių painiavą.
  • Arbatmedžio eterinis aliejus mažina streso, nerimo lygį, padeda įveikti depresiją. Jis atpalaiduoja kūną ir protą, skatina ramų miegą. Arbatmedis taip pat aktyvina mąstymo procesą, gerina atmintį, didina darbingumą.
  • Eukalipto eterinis aliejus sustiprina atsipalaidavimo pojūtį, ramina nervinę įtampą, padeda išvalyti protą. Šis eterinis aliejus taip pat padeda atstatyti vidinių jėgų resursus po traumuojančių įvykių. Eukaliptas skatina mąstymą, logiką, produktyvią protinę veiklą. Be to, Eukalipto eterinio aliejaus aromatas mažina nuovargio, apatijos bei apsnūdimo jausmus. 

 

Tai tik kai kurių eterinių aliejų poveikis mūsų emocijoms, nervų sistemai bei psichikai. Kiekvienas žmogus yra savitas, todėl eterinius aliejus reikia rinktis ne vien pagal rekomendacijas, bet ir pagal savo širdies balsą. Tas pats ekstraktas vieniems gali būti malonus, veiksmingas, kitiems nelabai, tad derinkimės prie savo individualių poreikių, įsiklausykime į savo reakcijas ir raskime Tą eterinį aliejų ar aliejus, kurie yra vien tik mūsų. Tegul Gamtos dovanos plukdo gražiausios patirties ir tvirtos draugystės su natūraliais eteriniais aliejais upėmis, įsiliejančiomis į geros emocinės sveikatos vandenyną, tegul dienos būna šviesios, nuotaika puiki, o vidinė energija - savo galimybių aukštumoje!